Turku SciCruise

Den 15–16.4 var sex studerande och en lärare från skolan på vetenskapskryssningen SciCruise. Under kryssningen kunde man gå runt och lyssna på tiotals presentationer presenterade av elever från lågstadier och högstadier, gymnasiestuderande och forskare. Ämnen som presenterades var t.ex. biokemi, robotteknik, elektricitetens olika former, ljusets spektrum och havens tillstånd. Många av presentationerna handlade även delvis om t.ex. att stoppa klimatförändringen eller teknologi, båda ämnen är väldigt relevanta och något flera i framtiden kommer att jobba med. Under kryssningen hade man även chansen att få höra hur rotorseglet på Viking Grace fungerar, efter det fick man även tillsammans gå upp på däck för att se det i farten.

De sex studerande från Katedralskolan som var på kryssningen hade en presentation om ”Reglerar Notch-1 och Notch-3 generna estrogenreceptorproduktionen i bröstcancerceller?”. De hade tillsammans med forskare från Åbo Akademi forskat i ämnet i slutet av förra året och presentationen på kryssningen var som ett avslut på projektet. För att utföra forskningen fick de sex studerande bl.a. undersöka bröstcancerceller och göra Western Blotting (undersökningsmetod). Katedralskolans studerande höll sin presentation på svenska, finska och engelska i och med att majoriteten av åskådarna på kryssningen var finskspråkiga, men en del även var svensk- eller engelskspråkiga.

Kryssningen var intressant och givande. Man hade chansen att få vara med och höra om forskningar man knappast annars skulle få höra om och eftersom flera av presentationerna hade någon praktisk del gjorde det allting mycket lättare att greppa tag i. (Av Jessika Peltola)

Written by