What makes a great school for all

Den 4.5 – 12.5.2019 reste en grupp från Katedralskolan till Kanada för att delta i skolprojektet FINAL 2.0, som är ett samarbetsprojekt mellan sex gymnasier i Finland och gymnasier i Alberta, Kanada. De som deltog var studerandena Hugo Enroth och Elin Saarela, lärarna Jaakko Lindfors och Riikka Jutila samt rektor Marianne Pärnänen.

Temat för resan var ”What makes a great school for all” och resans syfte var att fundera på hur bland annat inlärningen, trivseln och motivationen kan förbättras i skolorna och att jämföra och identifiera de bästa bitarna i våra skolsystem.

Gruppen besökte Fort Saskatchewan High School som ligger ca 30 min från Edmonton i Fort Saskatchewan och har ca 400 studerande. I undervisningen användes datorer och undervisningsplattformerna Moodle, Google classroom och Office 365, precis som hos oss.

Skolkulturen var varm och tolererande och ALLA var vänliga och hjälpsamma mot varann både studerande och lärare. I skolan prioriterades trivsel, samhörighet och ett positivt arbetsklimat. 

Under resan besökte gruppen förutom skolan även Jaspers naturpark där de hade en ”Base Camp” med studeranden från flera skolor. Gruppen besökte också universitetet; Alberta University och den nya ishallen Rogers arenan, som är Edmonton Oilers hemvist. De hann också med besök till stadshuset och Royal Alberta museum (RAM) samt Elk Island National Park där de hade en gemensam ”barbeque” med Tammerforsarna, Raumoborna och de kanadensiska värdarna.

I skolan fick man se skolmusikalen ”The Pirate Queen”.

Written by