Framtidslöften eller Futures and Promises

Idag hade vi en kombinerad tema- och kulturdag kring temat Framtidslöften och Agenda 2030 tillsammans med våra gäster från det ungerska gymnasiet Miklós Radnóti i Szeged. Både Miklós Radnóti och Kattan är UNESCO-skolor och är samarbetspartner sedan många tiotals år tillbaka.
Dagen inleddes gemensamt för alla i festsalen där de ungerska gästerna presenterade sig och våra studerande fick en översikt över arbetet kring Agenda 2030 och vad det innebär att vara en Unescoskola. Några studerande hade gjort reklamfilmer i bildkonst kring temat Hållbar utveckling som visades för hela skolan och som innehöll enkla humoristiska tips för en hållbar framtid.

Efter den gemensamma inledningen började arbetet i basgrupperna där de studerande fick jobba med de globala målen i sina basgrupper och argumentera med varandra kring delmålen, de fick bland annat ställa sig frågorna ”Vilka delmål har största inverkan i förhållande till hur lätta de är att genomföra?” och ”Vilka konsekvenser kan det ha för Finland om de förverkligas eller inte?”
Efter argumentationerna och fördjupningen gick de studerande ut och tog foton som symboliserade de delmål de valt. Slutresultaten samlades i en gemensam presentation som avslutningsvis visades för hela skolan. De studerande skrev också ner sina egna framtidslöften som lades i en urna under det odödliga citatet ”Be the change you wish to see in the world”. Bland framtidslöftena i urnan fanns bland annat flera löften om att bli vegetarian, att cykla mera och sluta använda plast! Efter den här dagen kändes det som om vi har framtiden i goda händer.

Written by