Framtidsfredag

Fredagen den 1.3 firades Framtidsdagen för första gången på svenska i Finland och det i Kattan i samarbete med Sällskapet för Framtidsstudier, representerade av Hazel Salminen (generalsekreterare), Anders Jansson (medlem) och Leena-Maija Laurén (medlem i sällskapet och utvecklingsdirektör vid Centret för Framtidsforskning vid Turun Yliopisto).

Som inledare och inspiratör fungerade professor John E. Eriksson från ÅA, som berättade om egna erfarenheter, om att våga gå utanför sin bekvämlighetszon och om att våga utmana sig själv. Därefter redogjorde Hazel i korthet om vad framtidsstudier är för något och gav också några exempel på framtidssignaler på olika nivåer: megatrender, trender, svaga signaler och svarta svanar.
Efter det här fortsatte arbetet i framtidsverkstäderna, där de studerande fick fundera på frågan: ”Hur kan jag skapa mina framtider och hur kan Kattan utvecklas för att stöda mig, så att jag kan växa till den jag vill bli 2030?” Som verktyg användes Framtidshjulet och medlemmarna från sällskapet gick runt och handledde grupperna.

Stefan Wallin, ordförande för riksdagens framtidsutskott, framförde en hälsning till våra studerade och talade om såväl megatrender som svarta svanar, dvs. osannolika händelser, som om de händer har betydliga konsekvenser för oss.

Avslutningsvis presenterade grupperna sina idéer för de övriga och nu återstår att gå igenom det digra materialet av idéer och tankar som de åtta basgrupperna hann få ihop under den halva temadagen.

Bland de idéer som lyftes fram fanns bl.a. önskan om att minska klyftorna i samhället, hjälpa dem som har det sämre ställt, minska nedskräpningen av Östersjön och att bättre beakta de mänskliga rättigheterna. Som slutkläm på dagen var önskan om global frid.

Written by