Katedralskolans välgörenhetsbasar samlade in rekordsumma 

Ett av försäljningsborden med lotterivinster

Årets basar lockade åter många besökare. Vinsten går till Rädda Barnens arbete i Gaza. 

I lördags ordnade gymnasiet Katedralskolan i Åbo sin årliga julbasar. Evenemanget lockade många besökare i alla åldrar.  

– Stämningen är positiv och eleverna glada, sade besökaren Lars Sucksdorff, som är farfar till en studerande i skolan.  

Guiderna Amel Muktar och Sofie Tenho, som båda studerar första året vid Katedralskolan, var av samma åsikt.  

– Basaren för samman människor och skänker glädje till alla.  

Flera av besökarna var släktingar till de studerande och uppskattade därför möjligheten att få gå runt i skolan.  

Andraårsstuderanden Ina Sumelius och brodern Kevin Sumelius besökte basaren för första gången. Som svar på vår fråga på vilket sätt julbasaren kan bidra till julstämningen nämnde de bland annat hur fint pyntad skolan är. Även för Åbobon Malena Björkgren var det första gången på julbasaren.   

Vi passade på att gå runt bland besökarna för att höra vilken deras favoritjulsötsak är. Risgrynsgröt, dadelkaka, choklad, pepparkakor och lussebullar var några av svaren. 

På plats bland arrangörerna var huvudsakligen studerande i årskurs ett och två, men hela skolan hade bidragit med hembakade bakverk. Den största delen av basarens intäkter kommer från försäljningen av dem. Ida Sandström arbetade som försäljare och berättade att försäljningen gått bra och att stämningen varit trevlig.  

Förutom försäljning av bakverk fanns det även lotteri, loppis och två kaféer. I festsalen uppträdde skolans egen luciakör och några av skolans band.  

Intäkterna från julbasaren går till en välgörenhetsorganisation som väljs ut av skolans studerandekårsstyrelse. I år går hela vinsten till organisationen Rädda Barnen för att bidra med humanitär hjälp i Gaza. 

– Vi ansåg krisen vara aktuell, då Gazaremsan för tillfället är i stort behov av sjukvård, säger Ester Lillhannus, ordförande för studerandekårsstyrelsen.  

Besökarna Caroline Backman och Tilde Backman konstaterade att de tror att välgörenhetsaspekten antagligen bidrar till att basaren är så populär. 

Årets basar samlade in en rekordstor summa på 5 383,50 euro. 

Text: Judit Lindén 
Bild: Ina Sumelius

Lucia med följe med ljus i känderna

Written by