VUK i Schleswig

grupp av de resande ungdomarna framför ett slott

Wow! Vilken fantastisk vecka det har varit! Ungdomar från Åbo, Göteborg, Bergen, Århus och Schleswig har sammanstrålat på Vänorternas Ungdomskonferens (VUK) i den underbara staden Schleswig, Tyskland. Värdskola var den danskspråkiga A. P. Møller Skolen. 

Från Åbo var vi sex ungdomar – fyra från Katedralskolan, en från Kerttulinlukio och en från Tsykinlukio – som tillsammans med vår lärare fick åka och representera Finland. Vi blev hjärtligt välkomnade av våra fantastiska värdfamiljer och upplevde en vecka fullspäckad med spännande aktiviteter och äventyr.

Det här var inte bara en chans att knyta nya vänskapsband, utan också en möjlighet att övervinna språkbarriärer och verkligen förstå varandra. Höjdpunkterna inkluderade volleybollmatcher, promenader där vi spelade vår favoritmusik för varandra, krabbfiske i Slien, utflykter till Flensburg och till och med en övernattning på skolan!

Men det absolut bästa med VUK var den enastående gemenskapen och möjligheten att träffa och lära känna människor från andra nordiska länder. Att utforska den okända staden Schleswig var ett äventyr i sig. Vi studerande insåg att sådana här utbyten inte bara berikar oss genom att öppna dörrar till andra kulturer, utan också genom att fördjupa vår förståelse för den egna kulturen. Det här har varit en helt magisk vecka på alla möjliga sätt! 

Konferensens tema var hållbarhet. Till Schleswig åkte vi med tåg, hemåt kom vi med flyg.

Written by