Säkerhetspolitik i Kattan

Ungdomar i stor sal följer med en videokonferens på skärm

Svenska gymnasiestuderande från Peder Skrivares skola i Varbergs kommun har varit på tvådagarsbesök i Katedralskolan i samband med en Erasmus+ aktivitet med säkerhetspolitiskt tema. Från Kattan deltog en grupp tvåor som värdar för den inofficiella säkerhetskonferensen. På programmet fanns diskussioner, gruppövningar och föredrag.

Torsdagens höjdpunkt var en digital frågestund med överstelöjtnant i den svenska armén Joakim Paasikivi som jobbar i Försvarshögskolan i Stockholm och är undersergeant vid Nylands Brigad. Ungdomarna fick ställa frågor direkt till Joakim Paasikivi och var speciellt intresserade av att få veta om hans släkt, som barnbarnsbarn till president J.K Paasikivi, och försvarssamarbetet mellan Finland och Sverige nu när Finland är medlem i Nato.

På fredagen fick våra gäster följa med på lektioner för att bekanta sig med undervisningen varefter programmet fortsatte med föredrag och diskussioner. Skolbesöket avslutas med ett besök till Domkyrkan på eftermiddagen och sedan reser våra gäster hem till västkusten i Sverige.

Written by