VUK i Åbo

alla konferensdeltagare framför skolan i gruppbild

VUK, vänorternas ungdomskonferens ordnades i Åbo veckan den 4 – 9.9. VUK är en årligen återkommande konferens för studerande på andra stadiet. I konferensen deltar ungdomar från Åbo och dess nordiska vänorter Göteborg, Bergen, Århus och Flensburg. I år kunde tyvärr inte Bergen delta på grund av lärarstrejken i Norge.

Årets konferens ordnades av Kattan och temat var ”Tillsammans upplever vi och skapar”.

Deltagarna hade i samband med anmälningen fått välja mellan tre olika temagrupper; välmående och motion, drama och ordkonst samt bildkonst och musik. I temagrupperna fick deltagarna delta i olika aktiviteter och pröva på nya saker bland annat handtrummor, bergsklättring, t-shirt tryck, lajv-spel och kreativt skrivande.Deltagarna hann också med flera besök och utflykter av vilka Söderlångvik gård och Kasnäs hörde till de mest uppskattade av våra gäster. Konstgruppen besökte också Jan-Erik Anderssons Lövhus i Hirvensalo.

VUK veckan avslutades på fredagen med presentationer och reflektioner över vad deltagarna hade upplevt under veckan och vilka kompetenser som hade utvecklats. Den kommunikativa kompetensen var definitivt något de flesta grupper upplevde att utvecklats under veckan, framför allt i de olika drama workshopparna med bla Lajv – Live Action Role Play, men också de i fysiska aktiviteterna som till exempel kyrkbåtsrodden i Aura Å. Vi hade också betydligt mycket lättare att förstå varandra i slutet av veckan.

På kvällen ordnades en middag för deltagarna på restaurang-båten Bore under fria former. Deltagarna sjöng och musicerade tillsammans, och våra nordiska gäster fick ta del av en humoristisk Kahoot om finlandismer. VUK veckan blev superfin och minnesvärd.

Written by