STUDENTEXAMEN
Gymnasiestudierna avslutas med studentexamen. För att dimitteras behöver den studerande bli godkänd i studentexamen och dessutom avlägga minst 150 studiepoäng.
Hur är studentexamen uppbyggd?
Studentexamen består av minst fem prov, av vilka provet i modersmålet är obligatoriskt för alla. De fyra övriga proven väljer du från minst tre olika ämnesgrupper:
matematik, det andra inhemska språket (finska), främmande språk och realämne. Ett av de här proven ska vara på den mera krävande nivån, dvs. A-nivå i språken eller lång lärokurs i matematik.
Du kan dessutom avlägga ett eller flera extra prov utöver de här fem proven. Om du så vill kan du avlägga prov av olika lärokurser inom ett och samma prov, t.ex. både lång och kort matematik.
Via den här länken (som leder till Studentexamensnämndens hemsida) kan du testa vilka provkombinationer som uppfyller dessa krav.
När får du inleda skrivningarna?
Du avgör själv när du påbörjar din studentexamen, om du skriver alla prov vid ett och samma tillfälle eller om du sprider examen.
Om du väljer det senare alternativet, dvs. att sprida examen, har du rätt att använda upp till tre på varandra följande examenstillfällen (t.ex. vår-höst-vår eller höst-vår-höst). När du anmäler dig till det första provtillfället räknas det att du har påbörjat din examen. Planera därför dina studier så att du är skrivberättigad och väl förberedd då du deltar i skrivningarna.
Om du sprider examen kräver studentexamensnämnden att du gör upp en skrivplan. Den hittar du bland blanketter i Wilma.
När har du rätt att delta i ett prov?
Du är skrivberättigad då du har läst alla obligatoriska studier i skrivämnet. I de korta främmande språken, där det saknas obligatoriska studieavsnitt, ska du ha läst minst sex studiepoäng för att få skriva studentexamensprovet i ett kort språk.
För att få delta i vårens skrivningar ska de obligatoriska studierna vara avklarade senast i period 3 och inför höstens skrivningar senast i period 5 föregående läsår.
Vad baserar sig provuppgifterna på?
Provuppgifterna i studentexamen bygger på innehållet i de obligatoriska och nationella fördjupade studierna.
Det lönar sig därför att läsa alla fördjupade studier i skrivämnet och helst också andra studier som stöder skrivämnet, så att du med framgång klarar av att besvara även de ämnesövergripande uppgifterna, som kan basera sig på mångsidig kompetens. Fråga gärna dina lärare om du är osäker på vilka studieavsnitt det lönar sig att läsa.
Hur många gånger får du ta om ett prov?
Du får ta om ett godkänt prov hur många gånger som helst. Ett underkänt prov, som krävs för att avlägga examen, får du ta om tre gånger vid de tre examenstillfällen som omedelbart följer på det tillfälle där du blev underkänd.
Du får byta nivå på ett underkänt prov förutsatt att det i din examen ingår ett annat prov på den mera krävande nivån.
Efter att du har avlagt studentexamen får du ta om ett underkänt prov utan tidsbegränsningar.
Vad bör du känna till om realämnesproven?
Realämnena är uppdelade på två skilda provdagar. Den ena provdagen skrivs psykologi, filosofi, historia, fysik och biologi, och den andra provdagen evangelisk-luthersk religion, ortodox religion, livsåskådningskunskap, samhällslära, kemi, geografi och hälsokunskap.
Du får delta i endast ett prov under en och samma provdag. Genom att sprida examen kan du avlägga flera realämnesprov.
ANMÄLAN OCH EXAMENSAVGIFTER
Hur anmäler du dig till skrivningarna?
Du anmäler dig till studentexamen via Wilmas elektroniska blankett. Anmälan är bindande och efter att du har kruxat för att du har kontrollerat alla uppgifter trycker du på ”Spara” och så är allt klart.
Anmälningstiden för höstens prov är i slutet av maj och för vårens prov mots slutet av november. Gymnasierna har rätt att själva bestämma när anmälan senast ska lämnas in, så följ med informationen på Wilma.
Om du redan är student och vill försöka höja ett vitsord eller komplettera din examen, kontakta kansliet i god tid!
Hur mycket kostar det att delta och hur betalar jag avgifterna?
Studerande som omfattas av den utvidgade läroplikten är berättigade till avgiftsfrihet, vilket betyder att de fem första proven är avgiftsfria. Blir du underkänd i något av de här proven får du ta om provet utan att betala en provavgift.
Rätten till avgiftsfria prov upphör när du har avlagt studentexamen eller senast det kalenderår du fyller 20 år.
Om du avlägger flera prov än fem betalar du en avgift för ditt sjätte, sjunde osv. prov. Den provspecifika avgiften hösten 2024 är enligt studentexamensnämndens uppgifter 38 €. Staden sköter om faktureringen och ser till att summan överförs till studentexamensnämnden.
Vad kan jag göra om jag är missnöjd med bedömningen?
Om du är missnöjd med bedömningen har du rätt att begära omprövning. Begäran görs via studentexamensnämndens tjänst kokelas.ylioppilastutkinto.fi och kostar 56 euro från och med hösten 2024.
SPECIALARRANGEMANG
Vem kan ansöka om specialarrangemang?
Om du på grund av sjukdom, funktionsnedsättning, en synnerligen svår livsstítuation, särskilda läs- och skrivsvårigheter eller ett främmande språk som modersmål hindras att avlägga studentexamen på samma sätt som andra kan du ansöka om specialarrangemang.
Innan du börjar skaffa läkarintyg eller utlåtande är det skäl att diskutera med studiehandledaren eller specialläraren för att ta reda på vilka behov du har, vilka specialarrangemang du eventuellt har rätt till och vilka utlåtanden eller läkarintyg du i så fall behöver. Det är du själv (eller vårdnadshavaren om du är under 18 år) som i god tid ska skaffa fram de utlåtanden eller läkarintyg som behövs. Observera att de utlåtanden som bifogas ansökan ska vara utfärdade under gymnasietiden och ansökan ska vara inskickad till studentexamensnämnden innan du deltar i ditt första studentexamensprov. Om du för första gången deltar i ett prov på våren ska du lämna in utlåtandena till specialläraren senast den 23 november och om du inleder studentexamen på hösten senast den 23 april.
Vilken typ av specialarrangemang kan man ansöka om?
De specialarrangemang som studentexamensnämnden kan bevilja är
– extra tid för att avlägga ett prov (2 h)
– avskilt smågruppsrum (max åtta examinander i samma rum)
– utrymme för vila
– rätt till större teckenstorlek och större bildskärm
I vissa fall kan studerande dessutom ansöka om att få använda hjälmedel för synskadade, att få prov med begränsat ljudmaterial eller att få anlita en assistent.
Hur beaktas det här i bedömningen?
Sjukdom eller funktionshinder, läs- och skrivsvårigheter eller en synnerligen svår livssituation kan beaktas i bedömningen endast om du annars skulle få ett underkänt vitsord i provet.
RÅD OCH INFO
Allmänna råd med tanke på studieplaneringen och studentskrivningarna
Fundera på vilka ämnen du är mest intresserad av, vilka ämnen du tror att du har mest nytta av med tanke på fortsatta studier efter studentexamen.
Planera därefter ditt studieprogram så att du hinner läsa de studieavsnitt som du önskar avlägga. Kom också ihåg att studentexamensprovet är ett mognadsprov, där inte enbart dina kunskaper utan även ditt sätt att behandla och framställa dina svar på bedöms.
Information om praktiska arrangemang under studentskrivningarna
Studentexamensproven hålls i gymnastiksalen om annat inte meddelas.
- Kom ihåg att komma i tid till studentskrivningarna! Du ska vara på plats och redo att gå in i skrivsalen 8-tiden. Närmare info sätts ut i Wilma. Brickor för medhavd mat osv. finns utanför skrivsalen.
- Lämna väskan, värdesaker (telefonen, elektroniskt armband…) osv. i ditt skåp. Påföljderna av fusk eller försök till fusk leder till att du blir underkänd i provet och förlorar rätten att delta i övriga prov under samma skrivtillfälle.
- Kom ihåg att ta bort etiketter från flaskor, burkar och förpackningar eller tejpa över dem med t.ex. silvertejp. Maten ska vara i genomskinliga förpackningar som saknar text. Undvik också pennor och kläder med text!
- Om du är sjuk eller har andra förhinder skrivdagen ska du så fort som möjligt meddela rektorn tfn 040 1713889 eller biträdande rektorn tfn 040 1907008.
- Kom ihåg att ta med all behövlig utrustning till de elektroniska proven.
Länk till studentexamensnämndens hemsida
På den här länken som går till studentexamensnämndens hemsida hittar du mera information om studentexamen, provdagar osv.