Modersmål och litteratur, det andra inhemska språket och främmande språk

Modersmål och litteratur

Under ditt första år i Katedralskolan går du sammanlagt tre obligatoriska studieavsnitt, och utöver det kan du om du vill delta i Kattans bokcirkel, ett studieavsnitt för dig som vill läsa mer och diskutera läsningen med andra.
Det första studieavsnittet är 4 sp till sin omfattning och går över två perioder. Där lär du dig de grundläggande färdigheterna du behöver i ämnet modersmål och litteratur i gymnasiet. Fokus ligger på olika textgenrer, språkvetenskapens grunder samt grundläggande kommunikationsfärdigheter. Under studieavsnittet läser du en novellsamling samt en roman.
Det andra studieavsnittet är 2 sp till sin omfattning. Den fokuserar på tolkning och analys av skönlitteratur. Under studieavsnittet läser du en diktsamling samt ett teatermanuskript.
Det tredje studieavsnittet är ett samarbete med ett realämne, eventuellt biologi. 1 sp kommer från ämnet modersmål och 1 sp från realämnet. Kursen fokuserar på muntliga färdigheter som att presentera inför publik och uttrycka sig konstruktivt i gruppsituationer. Under studieavsnittet läser du en faktabok.

Finska, det andra inhemska språket

I Katedralskolan erbjuds undervisning i finska på två nivåer: enligt den modersmålsinriktade lärokursen och A-lärokursen. Du får själv välja nivå och vilken du ska välja beror på dina kunskaper i finska. Om du är tveksam och inte vet vilken du ska välja kan du senare byta nivå för studieavsnitten är uppbyggda kring samma teman i båda lärokurserna. Både FINA- och FIM-grupperna skriver dessutom samma studentprov.

Vi rekommenderar att du avlägger de tre första studieavsnitten det första året:
FINA1/FIM1 Studiefärdigheter och språklig identitet (1 sp)
Den studerande blir van vid språkstudier på gymnasienivå, där finskan används så mycket som möjligt och hens studiefärdigheter och språkliga identitet utvecklas samt färdigheter i självvärdering och kamratrespons. En personlig språkprofil utarbetas.
FINA2/FIM2 Miljö och kommunikation (3 sp)
Att utveckla de egna kommunikativa färdigheterna, tillämpa språket i aktiviteter och situationer i vardagen och närmiljön. Att fördjupa sig i själva skrivprocessen och att kunna agera etiskt i olika miljöer och sociala sammanhang.
FINA3/FIM3 Hållbar framtid och vetenskap (2 sp)
Att fördjupa sina färdigheter i att analysera och tolka olika typer av texter och i att söka och kritiskt granska information. Hitta svar eller lösningar på problem gällande framtidens utmaningar, både individuellt och i grupp, att lära sig argumentera samt fördjupa sina färdigheter i att agera miljömedvetet.

Engelska, A-lärokurs

Kort beskrivning av mål och metoder
Katedralskolan erbjuder nio studieavsnitt i engelska och sex av dessa är obligatoriska. Under det första studieåret avläggs tre obligatoriska studieavsnitt.
Det absolut viktigaste målet i samtliga ENA-studieavsnitt är att studerande utökar sin vokabulär och under loppet av tre år lär sig producera formell akademisk engelska med ett sofistikerat ordförråd.
Samtliga ENA-studieavsnitt har en mångsidig bedömning där kursvitsordet grundar sig på både muntliga och skriftliga prestationer.
Arbetsmetoderna är varierande. Grammatiken förklaras inledningsvis utförligt för hela gruppen. Övningarna, vars syfte är att förankra kunskapen, utförs sedan individuellt, parvis eller i små grupper. Texter och kommunikativa övningar utgör en stor del av innehållet och dessa behandlas allt som oftast i små grupper.
En av de genomgående principerna i ENA-studieavsnitten är att uppgifter utförs effektivt under lektionstid, vilket innebär att läxor sällan förekommer. Dessutom är det viktigt att en glad och vänlig stämning upprätthålls under lektionerna, eftersom glädje och humor befrämjar inlärning!

B2- och B3-språk: tyska och franska

Du kan fortsätta dina redan påbörjade språkstudier eller börja med ett för dig nytt språk!
Studieavsnitt första året:
Om du fortsätter med ett språk som du börjat läsa i den grundläggande utbildningen läser du B2-lärokursen. Under det första året ska du välja studieavsnitten B2.1 och B2.2. Du hoppar på i samma grupp som de som läser studieavsnittet B3.3.
Om du vill börja med ett språk som du aldrig läst tidigare läser du B3-lärokursen. Under det första året ska du välja studieavsnitten B3.1, B3.2, B3.3 och B3.4. Efter de två första studieavsnitten slås gruppen ihop med B2-gruppen.
Innehåll:
I studieavsnitten B3.1 och B3.2 lär du dig grunderna i språket.Studieavsnittet B2.1/B3.3 är repetition från tidigare. Studieavsnittet B2.2/B3.4 handlar om länderna där man talar språket i fråga och om Finland.

FAQ – Ofta ställda frågor om extra språk:
• Kan man läsa ett extra språk då man också tänkt läsa lång matematik?
o Ja, det är vanligt att de som läser ett extra språk också läser lång matematik. Vi har också studerande som läser lång matematik, plus all fysik och kemi och ett extra språk.
• Kan man börja från början med ett språk som man redan haft i grundskolan?
o Det första studieavsnittet i B2-lärokursen är repetition och i regel räcker det med att börja där. Men om du av någon anledning skulle vilja repetera mer, är du välkommen till studieavsnittet B3.2.
• Måste man välja alla studieavsnitt om man börjar med ett nytt språk?
o Nej, inget av studieavsnitten är obligatoriskt, så det går också bra att t.ex. bara välja studieavsnitt B3.1 och B3.2 om man vill lära sig grunderna i ett nytt språk. Men det kan vara klokare att välja alla fyra studieavsnitt från början, eftersom det är lättare att ta bort studieavsnitt i efterhand än att lägga till.
o Vi har också varje år studerande som läser studieavsnitten B3.1 och B3.2. i ett nytt språk, medan de väntar på att B2-studieavsnitten i ett annat språk, som de läst tidigare, ska börja.
• Kan man läsa andra språk än tyska och franska?
o Ja, du kan avlägga studieavsnitt i spanska (B2 och B3), italienska (B3), ryska (B3) och latin (B3) i något/några av de finskspråkiga gymnasierna i Åbo.
Om du har frågor gällande undervisningen i extra språk, kan du gärna kontakta mig per e-post:benita.lindstrom[at]edu.turku.fi
VÄLKOMMEN att läsa språk! WILLKOMMEN! BIENVENUE !