Matematisk-naturvetenskapliga studier

Biologi

studerande arbetar med uppgifter

Studieavsnitt 1 – Livet och evolutionen
I biologins första studieavsnitt (som är obligatorisk för alla) bekantar vi oss med livet och dess uppkomst på jorden. Under kursen studerar vi bl.a. celler, de allra minsta byggstenarna i levande organismer, och andra saker som kännetecknar levande varelser. Evolutionen och Darwins läror blir bekanta och efter kursen kan du ge bra svar t.ex. på följande frågor: Vad är det egentligen för skillnad mellan en mask och en larv? Varför har valar rester av ett lårben i sitt skelett? eller Finns det djur som samtidigt kan ha honliga och hanliga könsorgan?

Biologi är ett ämne där man både lär sig praktiska färdigheter (såsom mikroskopering) och teori. Dessutom övar vi oss på att ställa upp egna frågeställningar och göra forskningsprojekt enligt den vetenskapliga metoden. Under det första året avläggs även Bi02 som bildar ett studieavsnitt tillsammans med en kurs i modersmål. I det studieavsnittet fördjupar vi oss i ekologi och naturens samspel samt övar på kommunikativa färdigheter.
Biologi är framtidens ämne och i gymnasiebiologins obligatoriska studieavsnitt får man en mycket god allmänbildning i ämnet. I de fördjupade studierna finns det möjlighet att lära sig om de allra nyaste teknikerna inom t.ex. bioteknik, cellbiologi och genetik. Välkommen med!

Geografi

Studieavsnitt 1 – En värld i förändring

en jordglob

I geografins första studieavsnitt skapar vi oss en förståelse för olika förändringar som sker i världen runtomkring oss och bekantar oss med lösningar och möjligheter för att skapa en hållbar framtid. Teman som vi jobbar med är bland annat klimatförändringen, naturkatastrofer, hungersnöd, flyktingskap och befolkningsökning. Mycket aktuella saker, alltså!

Arbetsmetoderna i geografin är mångsidiga. Vi jobbar mycket med dataprogram där man t.ex. skapar olika slags kartor eller diagram, vi följer kritiskt med världsnyheter och för diskussioner där vi övar upp en förmåga att argumentera och se saker ur olika synvinklar. Grundskolans kartkunskap upprätthålls och vi jobbar på att bredda vår geografiska världsbild.

De följande studieavsnitten i geografi är valbara och där kan man fördjupa sig ännu mera i naturgeografi, humangeografi och geomedier. Geografisk kunskap och förståelse är sådant som man har nytta av i så gott som alla branscher, allt från hälsovetenskaper till ekonomi, och i framtiden kommer det att bli allt viktigare att ha dessa kunskaper. Välkommen med!

Fysik

accelerator i Cern
Accelerator i Cern

Fysik hjälper dig att utveckla ett naturvetenskapligt tänkande. Du får förståelse om fysikens betydelse i vardagen och för miljön, samhället och teknologin. I fysiken används mycket matematik och de som läser fysik rekommenderas att också läsa lång matematik.

Det första studieavsnittet är obligatoriskt och den heter: Fysiken som naturvetenskap.
Där lär vi oss vad fysik är och om energi och dess inverkan på miljön
Resten av studieavsnitten är valbara. Du kan läsa så många som du vill, men jag rekommenderar att du tar dem i ordning. Om du funderar på att skriva fysik i studentexamen eller om du funderar på att studera naturvetenskap eller teknik så rekommenderar jag att du läser alla studieavsnitt. Tänk på att olika realämnen stödjer varandra, framförallt de naturvetenskapliga men också andra realämnen. I realämnena handlar det ofta om att förklara olika saker, i fysiken ofta med matematik men lika ofta med text.

De övriga studieavsnitten är:
Energi och värme
Kraft och rörelse
Periodisk rörelse och vågor
Elektricitet
Elektromagnetism och ljus
Materia, strålning och kvantisering

Kort matematik

Den korta matematiken handlar om att klara sig i vardagliga situationer både privat och i yrkeslivet. Vi övar på att tänka kreativt, experimentera, skapa olika modeller och lösa problem. Vi använder varierande metoder och dessutom olika rit- och räkneprogram.

Det första året koncentrerar vi oss till en början på grunderna i matematiken (bl.a. procent, bråk och ekvationer) så att vi senare kan satsa på att lösa praktiska problem med hjälp av geometri.
Kort matematik är valet för dig som vill jobba med matematik på ett mer praktiskt sätt utan att göra avkall på förståelsen och kopplingen till det övriga samhället, ekonomin, naturen och miljön.

Lång matematik

Under första året i gymnasiet läser man 4 studieavsnitt lång matematik. Studieavsnitten är olika långa, 2 eller 3 studiepoäng. Det första studieavsnittet är gemensamt för lång och kort matematik.

matematiksalen, studerande följer med lektion

I första studieavsnittet repeterar man en del av högstadiematematiken och lär sig att använda program på datorn för att t.ex. rita grafer till funktioner. Det andra studieavsnittet handlar främst om polynomfunktioner. Det tredje avsnittet heter geometri och det fjärde analytisk geometri. I analytisk geometri ritar man linjer, cirklar m.m. i ett koordinatsystem samt bildar ekvationer för dessa figurer.

En kommentarer jag brukar få av studerande som läst lång matematik i några månader är att det går så fort framåt, en annan är att det är teoretiskt.

KEMI

I de två obligatoriska studieavsnitten KE 1 och KE 2 (1+1 studiepoäng) befäster och utvidgar du dina kunskaper om t.ex. grundämnenas egenskaper och deras placering i grundämnenas periodiska system. Du lär dej mera om uppbyggnaden av de blandningar som du har hemma, både i badrumsskåpet, städ- och kylskåpet. Vad du väljer att äta till vardags påverkar både miljön, dina sportresultat och din hälsa, och hör till konsumentkemin. Det utgör ett exempel på det centrala innehållet i avsnitten.
I de valfria studieavsnitten KE 3 -KE 6 (2 sp/ st) behandlas bl.a organisk kemi, t.ex. inom kosmetika, kryddor, smaker, läkemedel samt miljö- och hälsoskadliga föreningar, som kan uppstå vid bl.a vid matlagning. Du får får bekanta dej med olika typer av reaktioner, som t.ex. visar hur polymererna i dina kläder uppstår. Även metallernas renframställning, tillräcklighet, återanvändning och livscykel behandlas, liksom deras användning i mobiltelefoner, datorer, samt vid energilagring i elbilar. Du får mera kunskap om vattenrening, samt om hur förbränningsreaktioner uppdelar bränslet dels i sura gasformiga oxider och dels alkaliska fasta salter och vilka miljökonsekvenser detta medför samt vad man kan göra åt detta. Överlag går hållbarhet, både för miljön och för människans hälsa, som en röd tråd genom studieavsnitten i kemi. Vid produktionen av nya material och mediciner, är principerna för Grön kemi viktiga att tillämpa. Kemisk analys av miljöns tillstånd och av t.ex. avfallsvattnet är också ett nödvändigt verktyg för att hitta de framtida klimatsmarta lösningarna på de miljöproblem som vi har idag.