ETUSIVU KUVAGALLERIA TAITEILIJOISTA TEOSLUETTELO TEHTÄVÄT

Venetsianov, Aleksei Grigorjevitš
(1780 – 1874)

x

Omakuva 1811

Venetsianov oli sekä maalari, piirtäjä että graafikko. Hän kuluu realistisen maalaustaiteen aloittajiin Venäjällä. Uransa alkuaikoina hän julkaisi humoristista Karikatyyrilehteä, jonka Aleksanteri I myöhemmin kielsi. Venetsianov toimi myös kuvataiteen opettajana, ja oppilaistaan muodostui koulukunta, joka edusti realistista taidesuuntaa.

x

8. Puimahuone 1821 - 1823

Taiteilijoiden urat muotoutuvat eri tavoin. Jotkut saavuttavat taitonsa taideoppilaitoksissa lahjakkuutensa ja sitkeytensä ansiosta. Toiset etsivät omaa tietään rikkomalla perinteisiä traditioita. Heihin kuuluu myös Venetsianov. Hän oli varattoman moskovalaisen kauppiaan poika, joka haaveili ammattitaiteilijan urasta. Saavuttuaan Pietariin hän hän maalasi jonkin aikaa muotokuvia, mutta hänestä ei kuitenkaan tullut muotokuvamaalaria vaan venäläisen arkielämän kuvaaja.
Venetsianov piti talonpoikaa Venäjän kansan ja kansanluonteen edustajana. Yksi hänen ensimmäisiä arkielämän kuvauksia on teos Puimahuone vuodelta 1823. Toiset talonpojat puivat viljaa, toiset lepäilevät. Rakennuksen päätyseinä on poistettu. Tämä tekee mahdolliseksi valaista sisätilan ja kuvata rakennuksen perspektiivin.

x

10. Huivipäinen tyttö 1830

x

9. Nukkuva paimen 1824

Muissa töissä, joita taiteilija nimitti pikkutauluiksi, maalaistytöt ja -pojat on kuvattu taustanaan venäläinen luonto. Maalaus Nukkuva paimen on täynnä rauhaa, hiljaisuutta ja harmoniaa. Maisemana on kumpuileva tasanko elonleikkuun jälkeen, loivarinteinen puro ja yksittäisiä kuusia. Ihminen ja luonto muodostavat yhden kokonaisuuden, koruttoman maiseman viehättävyys on kuvattu pehmein värein.

x

11. Krylov: Talvimaisema 1827

Taiteilija työnsä ohella Venetsianov opetti talonpoikien ja käsityöläisten lapsia, joilla ei muuten olisi ollut mahdollisuutta saada kuvataiteen opetusta. Muutamista heistä tuli lahjakkaita taiteilijoita. Krylov oli Venetsianovin oppilas ja hän on maalannut ensimmäisen venäläisen Talvimaiseman vuonna 1827. Krylov pyrki opettajansa neuvojen mukaan kuvaamaan luontoa mahdollisimman todenmukaisesti ja hän maalasi kuukauden ajan teosta Tosnossa Pietarin lähellä. Teoksessa lyhyt hiljainen talvipäivä on kääntymässä iltaan ja sinertävät varjot kuvastuvat lumeen.