ETUSIVU KUVAGALLERIA TAITEILIJOISTA TEOSLUETTELO TEHTÄVÄT

Vasiljev, Fjodor Aleksandrovitš
(1850 – 1873)

x

Omakuva

on maisemamaalari. Hän opiskeli Pietarin Taideyhdistyksen Piirustuskoulussa ja sai vaikutteita esimerkiksi Ivan Kramskoilta ja Ivan Šiškiniltä. Hänen maisemamaalauksensa edustavat romanttista tyylisuuntaa. Hänen työuransa jäi kovin lyhyeksi, vain kuuden vuoden mittaiseksi, sillä hän kuoli tuberkuloosiin 23-vuotiaana. Suurin osa hänen töistään on Tretjakovin galleriassa Moskovassa tai Pietarissa Venäläisessä museossa.

x

31. Suojasää 1871

Vasiljev Suojasää 1869, Tretjakovin galleria Moskova

Nuori taiteilija kuvaa tässä teoksessa kaunistelematta ränsistyneen venäläisen kylän elämää. Näin syntyy vastakohta luonnon kauneuden ja rauhan ja kylän köyhyyden ja ränsistyneisyyden välillä. Katsoja näkee surkean mökin sinkinharmaiden pilvien alla, märän tien ja tiellä virtaavan puron eteen epätietoisina pysähtyneet talonpojan ja tytön. Teos herättää surullisen tunnelman. Maalauksen syvällinen totuudenmukaisuus on tuon ajan vallitsevan realistisen tyylisuunnan mukainen, mutta Vasiljevin työssä on myös romanttisia elementtejä.

x

32. Näkymä Volgalta, parkkilaivat 1870

Vasiljev Näkymä Volgalta, parkkilaivat 1870, Venäläinen museo Pietari.
Taiteilijan romanttisin työ on peräisin Repinin ja Vasiljevin yhteiseltä Volgan matkalta. Matkan aikana Vasiljev maalasi väsymättä maaseudun ihmisten muotokuvia, kansan elämää ja maisemia ja tavoitti töillään venäläisen maaseudun olemuksen. Maalaus ilmentää taiteilijan vaikutelmia. Se kuvaa aamun kauneutta Volgalla. Taivaan kirkas sini, horisontissa pyörteenä nousevat pilvijärkäleet, jotka ovat vielä merkkinä öisestä rajuilmasta, ja peilityyni veden pinta välittävät suuren juhlavuuden tunteen. Samaan aikaan kuin keskellä kompositiota olevat laivat ylösnostetuin purjein tuovat teokseen vivahduksen romanttista pyrkimystä kohti tutkimatonta. Vaatimaton luonnon aihe on Vasiljevin työssä saavuttanut monumenttimaalauksen mittasuhteet. Lauttureiden parkki-laivojen lepattavat purjeet herättävät romanttisen mielikuvan merimatkoista. Erityisen hyvin Vasiljev osasi kuvata taivasta, tähän eivät pystyneet muut hänen aikansa taiteilijat. Taiteilija Nikolai Gen mukaan Vasiljev avasi katsojille “elävän taivaan”.