ETUSIVU KUVAGALLERIA TAITEILIJOISTA TEOSLUETTELO TEHTÄVÄT

Levitan, Isaak Iljitš
(1861 – 1900)

x

Omakuva 1880

oli maisemamaalari. Hän opiskeli Moskovan taidekoulussa Savrasovin ja Polenovin oppilaana. Hänen maalauksissaan venäläinen luonto yhdistyy taiteilijan syvään henkilökohtaiseen kokemukseen. Levitan pyrki luomaan maisemaan tunnelman, jossa ilmenisivät venäläisen luonnon kansalliset piirteet ja inhimilliset tunteet. Levitanin töitä on esillä Venäläisessä museossa, Tretjakovin galleriassa Moskovassa ja muissa Venäjän kaupungeissa.

x

47. Ruska 1889

Levitanin maalauksissa tunnetilat ovat hyvin erilaisia: synkkä teos Syvänteen rannalla kuvastaa hämärää huolestuneisuutta, kun taas teoksessa Maaliskuu tunnelma on iloisen riemullinen. (Tretjakovin galleriassa) Syksy oli kuitenkin Levitanin rakkain vuodenaika ja syksystä hän maalasikin yli 100 teosta.

x

48. Hiljaisuus 1898

Teoksissa Hiljaisuus (1898) ja Kuutamoinen iltahämärä (1899) taiteilija asettaa tehtäväkseen välittää hiljenevän luonnon tunnelma ja sen syvä rauha. Näissä teoksissa ei ole paljonkaan yksityiskohtia, niin kuin on Šiškinin ja Vasiljevin töissä. Vesi ja taivas on maalattu kahdeksi suureksi melkein samanväriseksi pinnaksi, vain puut, hiekka ja heinä on maalattu eri väreillä. Teoksissaan Levitan pyrkii ilmaisemaan myös omaa filosofiaansa. Maalauksiin sisältyy pohdintoja luonnon suuruudesta ja kauneudesta ja ihmisen paikasta luonnon keskellä.

x

49. Kuutamoinen iltahämärä 1899

Useita vuosia Levitan suunnitteli maalausta Venäjä, jossa hän pyrkii kuvaamaan yleistävän näkemyksensä ja käsityksensä isänmaasta. Mutta miten voi maalata näin yleistävän näkemyksen yhteen konkreettiseen luontokuvaan? Tarvittiin suuri määrä luonnoksia ja hahmotelmia eri paikoista Keski-Venäjältä, josta Levitan erityisesti piti. Tämä aineisto oli pohjana hänen suurimmalleen teokselleen Järvi vuodelta 1900. Kun katselee tätä teosta, on vaikeaa ajatella, että kyseessä on tietynlainen kokoomateos, koska siinä on niin paljon konkreettisia yksityiskohtia. Siinä on kuvattuna järven pinta kirkkaana kesäpäivänä. Taivaalla lipuvat hitaasti suurenmoiset pilvet ja taustalla näkyy pieni kirkko, kylä ja pellot. Venäjä on kuvattu kauniina ja ylevänä kaikessa yksinkertaisuudessaan aurinkoisen tuulisen päivän kirkkaassa valossa. Teoksessa on ilman ja veden liikettä, joka on kuvattu sinisin, vihrein, ruskein ja lilanvärisin sävyin. Teos Järvi kuvaa taiteilijan rakkautta venäläistä luontoa kohtaan ja kunnianosoitus venäläisen luonnon kauneudelle.

x

50. Järvi 1900