Det ryska köket - Русская кухня 

 

  • Ryssarna äter åtminstone tre rätter per dag: morgonmål, lunch och middag.

  • De som arbetar äter lunch kl 12-14. Måltiden som äts mitt på dagen kallas för det mesta обед lunch, middag. 

  • Lunchen är ett nytt begrepp i Ryssland, som man känner till i storstäderna. Бизнес ланч är ett förmånligt alternativ vid lunchtid och till den hör vanligen både förrätt, soppa, huvudrätt och kaffe.

  • Mellan måltiderna dricker man te eller kaffe med något litet tilltugg till - en pirog, en smörgås eller något sött.

 

 

  • Ryssarna äter mycket piroger.

  • Salta piroger kan ersätta en hel måltid. En salt pirog kan vara fylld med kål, svamp, kött eller lök.
    Пирог с капустой eller
    Пирожок с капустой kålpirog

  • Söta piroger avnjuter man ofta med te. Pirogerna kan innehålla äpple, aprikos, plommon eller kvarg.
    Ватрушка с творогом
    kvargpirog

  • Det pirogen innehåller uttrycker man med instrumentalis, som du får mera information om via länken Instrumentalis

  • På bilden intill ser du vilket pirogurval man har på cafeet Кошкин дом Katthuset i S:t Petersburg. I Petersburg säljer Кафе Штолле läckra piroger. För att du skall kunna läsa texten ändra bläddraren: Visa - Kodning - Kyrilisk Windows

  • På ryska heter:
    tårta торт
    torrkaka кекс
    kex, småkakor печенье

 

 

 

 
  • I det ryska köket tar man gärna till vara det som skogen ger; svamp och bär.
  • Olika ättiksinläggningar är också mycket populära.
  • Många ryska läckerheter är kända här i Finland också. Här kan du bekanta dig med recepten till några kända ryska läckerheter.
    борщ
    шашлык 
    блины 
  • Men vad är då пельмени? Det framgår av bilden invid. Det handlar om en pastarätt, som lite påminner om ravioli.
 
  • Ryssarna värdesätter mat och gemensamma måltider med familj eller vänner.
  • Under veckosluten äter familjerna en gemensam middag vanligen kl 14-16. 
  • Till middagen hör åtminstone tre rätter: soppa, varmrätt och efterrätt. Det finns alltid bröd till maten. Då man äter ordentligt äter man också förrätter.
  • Här de olika rätterna på en meny:
    Закуски - Förrätter
    Первое - Soppa
    Второе - Huvudrätt
    Десерт - Efterrätt
    På bilden invid väntar en efterrätt.
  • Om en ryss bjuder hem dig på te, kan du förbereda dig på, att en riklig måltid väntar dig.

 

Tillbaka till ämnesområdet Måltider  

 

Respons Carina Kristola-Backlund förnamn.efternamn@tkukoulu.fi