Maisemamaalaus työpaja
Turun lukioiden venäjän opiskelijoiden opintomatka Pietariin
Turun lukioiden yhteinen opintomatka Pietariin toteutettiin 12.4.–16.4.2014. Matkalle osallistui 29 turkulaista venäjää opiskelevaa lukiolaista, joista 11 Puolalanmäen lukion venäjän ryhmistä, 10 ruotsinkielistä Katedralskolanin venäjän opiskelijaa ja 8 venäjän opiskelijaa Turun klassillisesta lukiosta, jossa venäjän opetus alkoi pitkän tauon jälkeen syksyllä 2013. Opintomatkalle osallistuneista lukiolaisista 20 asui hotellissa ja 9 majoittui pietarilaisiin perheisiin. Matkalla oli mukana myös Puolalanmäen lukion ranskalainen Comenius-apuopettaja Myriam Jnib, joten kielten kirjo oli laaja ja opiskelijoiden tuli harjoiteltua venäjän lisäksi myös ruotsia, englantia ja ranskaa!
Venäläinen maisemamaalaus
Menomatkalla Pietariin kuvataiteen opettaja Lena Malmio piti esitelmän venäläisestä maisemamaalauksesta ja kertoi venäläisen taiteen kehityksestä. Opintomatkan ohjelmassa oli mukana tutustuminen sekä länsimaisen taiteen helmiin Eremitaasissa että venäläiseen taiteeseen Venäläisessä museossa. Eremitaasissa keskiössä olivat Leonardo da Vincin teokset sekä impressionistien ja ekspressionistien kokoelma. Venäläisessä museossa opastetulla kierroksella tutustuimme venäläiseen taiteeseen maisemamaalauksen näkökulmasta. Erityisesti tarkasteltiin, mm. Aivazovskin, Vasiljevin ja Šiškinin tuotantoa. Lisäksi muiden kuuluisien venäläisten taiteiljoiden kuten Ilja Repinin töitä tarkasteltiin nimenomaan maiseman käsittelyn kannalta. Taidekierroksen jälkeen osallistuimme työpajoihin, joissa tehtiin maisema-aiheisia kollaaseja.
Kooste maisemamaaluksesta löytyy opettajille sivulta
Työpajatyöskentely
Iltapäivällä museovierailun jälkeen oppilailla oli taidetyöpaja Kordekardiassa, joka on Venäläisen museon taidepedagogiikan osasto.
Työpajassa analysoitiin taidekuvan rakennetta ja erilaisia ilmaisutapoja kuvan luomiseen.
Työpajatyöskentelyssä oppilaat saivat erivärisiä papereita, joista revittiin erilaisia maisemallisia elementtejä, kuten pilviä ja vettä. Paperisuikaleet liimattiin alustapaperille ja sen jälkeen lisättiin maisemamallisia yksityiskohtia eri piirtimillä kuten tusseilla ja värikynillä.
Opiskelijat työskentelivät iloisen keskittyneesti, ja lopputuloksista tuli esteettisiä, persoonallisia ja toisinaan yllättäviä.
Kymnaasi 227 ja Repino
Vierailimme myös Frunzen alueella Turku-kadulla Kymnaasissa 227, jossa meille kerrottiin venäläisestä koulusta, näimme kansantanssiesityksen ja seurasimme suomen, englannin, liikunnan, matematiikan ja kuvaamataidon oppitunteja sekä söimme venäläisen koululounaan. Lisäksi matkalla tutustuttiin Venäjän kulttuuriin, historiaan, kieleen ja venäläisiin nuoriin sekä Pietarin nähtävyyksiin ja kulttuuritarjontaan: kävimme mm. Pizza-yhtyeen konsertissa ja Verikirkossa, ihailimme Pietarin maisemia Iisakin kirkon kupolista ja nautimme lopuksi La Sylphide-baletista Mariinski-teatterissa. Paluumatkalla Pietarista Suomeen vierailimme Repinossa (ent. Kuokkala) Ilja Repinin taiteilija-ateljeessa Penatyssa, jossa näimme monia hänen Venäläisen museon maalauksissaankin mukana olleita esineitä ja ympäristöä, joka oli innoittanut taiteilijan luomistyötä.
Venäjä innovoi
Opintomatkan yhteydessä toteuttiin iPad-projekti osana Venäjä innovoi-hanketta. Pienryhmät saivat yhdeksi matkapäiväksi käyttöönsä opettajilta iPadin, jolla kerättiin aineistoa. Tavoitteena oli saada tallennettua omasta matkapäivästä kertovaan projektityöhön sekä kirjoitettua että suullista venäjän kieltä. Projektityöt viimeisteltiin paluumatkalla bussissa käyttäen erilaisia sovelluksia, esim. Explain Everything. Töihin voi tutustua hankkeen blogissa sivulla: http://blog.edu.turku.fi/lukiolaisetpietarissa/