Ryssar går på besök

 

 

  • Ryssarna besöker ofta varandra och de bjuder gärna en utländsk vän eller affärsbekant hem till sig. Приходите в гости Kom och hälsa på till oss!

  • Högtider som födelsedagar och nyår firar man vanligen hemma. 

  • När man går på besök, hör det till att man hämtar med sig något. Lämpliga gåvor är finskt kaffe, konfekt eller en likörflaska. Ryssarnas smak vad gäller inredning skiljer sig från finländsk, så moderna designprodukter vinner sällan gehör hos ryssarna. 

  • Det lönar sig dessutom att hämta blommor åt värdinnan.

  • Då man skall gå och hälsa på någon måste man känna till adressen exakt. Det finns inga förteckningar över invånarna i höghus och heller inga namn på dörrarna. Ofta kommer också värden och möter på en plats man kommit överens om.

  • Trappuppgångarna är ofta osnygga och i dåligt skick, men trots detta är det fint och hemtrevligt i lägenheterna.

  • Ryssarna satsar på att renovera och inreda sina hem.

 

  • Både gäster och värdar klär upp sig då man skall träffas.

  • Om gästen tar av sig skorna, får han genast gästtofflor att ta på sig.

  • Värden berättar var man kan tvätta händerna innan man sätter sig till bords. Det lönar sig också att gå på toaletten innan måltiden, för det anses inte artigt att resa sig från bordet under måltiden.

  • Ryssarna är gästvänliga. Gäster bjuds vanligen på en måltid bestående av förrätter, huvudrätt och efterrätt. Som avslutning dricker man ännu te med kaka.

  • Man förbereder sig omsorgsfullt för att ta emot gästerna och dukar bordet fint.

 
  • En måltid räcker länge. Man berättar vitser vid bordet och samtalar om allt möjligt: om barn, arbete, hobbyn, kultur, politik, ekonomi och samhälleliga problem.
  • Det är bra om gästen smakar på allt. Om gästen inte äter något kan värdinnan ta illa upp. Det är också bra att berömma värdinnans matlagningskonst.

  • Värdinnan serverar mat och dryck. Om man äter tallriken tom, bjuds man på mera mat. Om glaset är tomt, fylls det på. Då man inte vill dricka mer, lönar det sig att lämna lite i glaset.

  • Skålar och skåltal hör till saken. Värden höjer den första skålen.

 


 

Tillbaka till ämnesområdet På besök  

 

Respons Carina Kristola-Backlund förnamn.efternamn@tkukoulu.fi