|
-
Ryssarna besöker ofta
varandra och de bjuder gärna en utländsk vän eller
affärsbekant hem till sig. Приходите в
гости Kom och hälsa på till oss!
-
Högtider som födelsedagar
och nyår firar man vanligen hemma.
-
När man går på besök, hör
det till att man hämtar med sig något. Lämpliga gåvor är
finskt kaffe, konfekt eller en likörflaska. Ryssarnas smak vad
gäller inredning skiljer sig från finländsk, så moderna
designprodukter vinner sällan gehör hos ryssarna.
-
Det lönar sig dessutom
att hämta blommor åt värdinnan.
|
-
Då man skall gå och hälsa
på någon måste man känna till adressen exakt. Det finns inga
förteckningar över invånarna i höghus och heller inga namn på
dörrarna. Ofta kommer också värden och möter på en plats man
kommit överens om.
-
Trappuppgångarna är ofta
osnygga och i dåligt skick, men trots detta är det fint och
hemtrevligt i lägenheterna.
-
Ryssarna satsar på att
renovera och inreda sina hem.
|
|
|
-
Både gäster och värdar
klär upp sig då man skall träffas.
-
Om gästen tar av sig
skorna, får han genast gästtofflor att ta på sig.
-
Värden berättar var man
kan tvätta händerna innan man sätter sig till bords. Det lönar
sig också att gå på toaletten innan måltiden, för det anses
inte artigt att resa sig från bordet under måltiden.
-
Ryssarna är gästvänliga.
Gäster bjuds vanligen på en måltid bestående av förrätter,
huvudrätt och efterrätt. Som avslutning dricker man ännu te
med kaka.
-
Man förbereder sig
omsorgsfullt för att ta emot gästerna och dukar bordet fint.
|
- En måltid
räcker länge. Man berättar vitser vid bordet och samtalar om
allt möjligt: om barn, arbete, hobbyn, kultur, politik, ekonomi
och samhälleliga problem.
-
Det är bra om gästen
smakar på allt. Om gästen inte äter något kan värdinnan ta
illa upp. Det är också bra att berömma värdinnans
matlagningskonst.
-
Värdinnan serverar mat
och dryck. Om man äter tallriken tom, bjuds man på mera mat.
Om glaset är tomt, fylls det på. Då man inte vill dricka mer,
lönar det sig att lämna lite i glaset.
-
Skålar och skåltal hör
till saken. Värden höjer den första skålen.
|
|
|