Kalevala yhdistää -hankkeen loppunäyttely Pietarissa Venäläisessä museossa 25.4. - 12.5. 2014
Kansainvälinen Kalevala yhdistää -hanke
Vuoden 2012 alussa käynnistettiin Venäläisen museon Museopedagogiikan ja lasten luovan toiminnan keskuksen ja Turun kaupungin sivistystoimen aloitteesta yhteistyössä kansainvälinen hanke Kalevala yhdistää. Yhteistyön pohjana on Venäläisen museon ja Turun Sivistystoimen ja Museotoimen sopimus yhteistyön kehittämisestä. Suomen Opetushallitus tukee hanketta.
Hankkeen tarkoituksena oli selvittää, miten tämän päivän lapset ja nuoret ymmärtävät ja tulkitsevat Kalevalaa. Kalevala on osa maailman kulttuuriperintöä ja yhteinen hanke, jonka aikana sekä suomalaiset että venäläiset lapset ovat yhdessä tulkinneet Kalevalan tapahtumia, on vahvistanut kulttuuriyhteyksiä kansojemme välillä.
Projektiin ovat osallistuneet monet kulttuurialan organisaatiot sekä Suomessa että Venäjällä. Hanke on edennyt kolmessa vaiheessa. Aiheina olivat Sampo, Kalevalan henkilöt ja Maailman synty. Sekä opettajilla että oppilailla on ollut mahdollisuus perehtyä jokaiseen aiheeseen sekä suomalaisen että venäläisen perinteen ja tulkinnan mukaan.
Hankkeen aikana oppilaat ovat osallistuneet erilaisiin työpajoihin, konsertteihin ja teatteriesityksiin. Suomi-talossa Pietarissa on järjestetty Kalevalaan liittyvä luentosarja sekä kaksi näyttelyä. Turun Kaupunginkirjastossa on myös järjestetty kaksi näyttelyä sekä Kalevalajuhla.
Hankkeeseen ovat osallistuneet
Pietarista koulut 201, 204, 238, 284 ja 584 sekä Lagolovon koulu, lyseot 52 ja 227 ja Venäläisen museon lyseo, etnokulttuurinen keskus Kitezhgrad ja lasten keskus Izmailovski sekä Herzenin Pedagoginen yliopisto.
Suomen puolelta hankkeessa ovat mukana Turusta Puolalan koulu, Normaalikoulu ja Katedralskolan i Åbo, Lappeenrannasta Itä-Suomen Suomalais-venäläinen koulu ja Kuhmosta Timoniemen koulu.
Lisäksi hankkeeseen ovat osallistuneet Karjalan tasavallan taidemuseo Petroskoista, Murmanskin alueen taidemuseo, Marin tasavallan taidemuseo Joshkar-Olasta, Mordvan tasavallan taidemuseo Saranskista, Komin tasavallan kansallisgalleria Syktyvkarista ja Tatarstanin tasavallan taidemuseo Kazanista.