KALEVALA yhdistää

Kalevala yhdistää – suomalais-venäläinen yhteishanke

Kalevalan tapahtumat ja sankarit oppilaiden kuvaamina

Kalevala yhdistää- hanke on Turun Sivistystoimen koordinoima hanke, johon Turusta osallistuvat Puolalan koulu ja Puolalanmäen lukio, Turun Normaalikoulu ja Katedralskolan i Åbo. Suomesta hankkeeseen osallistuvat lisäksi Itä-Suomen koulu Lappeenrannasta ja Timoniemen koulu Kuhmosta. Turun yliopiston folkloristiikan professori Pekka Hakamies toimii hankkeen tieteellisenä asiantuntijana. Pietarista hankkeeseen osallistuvat Pietarin Venäläinen museo, Herzenin pedagoginen yliopisto, Pietarin etnografinen museo sekä kahdeksan koulua. Suomen Opetushallitus tukee hanketta.

Hankkeen teemat: Sampo, Kalevalan henkilöt ja maailman synty. Hankkeen yhteydessä saamme nähdä, miten nykyajan oppilaat niin Suomessa kuin Venäjälläkin kokevat ja ymmärtävät Kalevalaa. Kuvataiteen lisäksi hankkeen puitteissa elvytetään kanteleen ja guslin soittoa.

Hankkeen toteuttaminen

Oppilaat tutustuvat Kalevalan ja tekevät kouluissaan Kalevalan tapahtumia ja henkilöitä esittäviä töitä. Töitä esitellään erillisissä näyttelyissä sekä virtuaaligalleriassa. Suomen Pietarin instituutissa on järjestetty Kalevalasta luentosarja, joka on herättänyt suurta kiinnostusta. Hankkeen avulla toivotaan syntyvän uusia näkökulmia ja työtapoja Kalevalan käsittelyyn. Parhaimmillaan hanke herättää uudenlaista kiinnostusta Kalevalaa kohtaan.