- projekti

 
etusivulle
Stentorp'n lampaiden villan tie tuotteiksi
 
 
14.9.2005 vierailimme Stentorp'n lammastilalla Paraisilla. Haastattelimme lammastilan omistajia Jilliä ja Heikkiä saaden arvokasta tietoa lampaiden hoidosta ja siitä millainen on villan tie lampaasta valmiiksi tuotteeksi.
            
            
 
Lampaiden hoito saattaa olla vaikeaa ja raskasta. Mutta taitava ja hyväkuntoinen kasvattaja selviytyy tehtävästä kunnialla.
 
Toukokuussa, heti lumen sulattua lampaat viedään Paraisten seutuville pienille saarille, luonnonmukaiseen ympäristöön. Lampaat ja karitsat toiselle saarelle ja pässit toiseen. Koska lampaat pärjäävät itsenäisesti saarella, niistä ei tarvitse murehtia ennenkuin kesäkuussa, jolloin karitsoista kasvaneet pässit erotetaan emoistaan ja viedään omalle saarelle.
 
Marraskuussa, ennen lumien tuloa, kaikki lampaat haetaan saarilta, keritään ja viedään laitumelle. Parhaimmat lampaat viedään lampolaan, jossa ne saavat lisääntyä rauhassa.
 
Talven aikana hoidetaan enimmäkseen myyntiä ja lampaitten teurastusta. Stentorp'n tilalla lampaat keritään, mutta villa lähetetään pestäväksi ja karstattavaksi tehtaalle. Puhdas villa kehrätään kutomolla langaksi. Valmiit kerät lähetetään takaisin Stentorpiin, jossa Jill itse suunnittelee ja neulottaa alihankkijoilla kauniita neulevaatteita. Stentorpin myymälässä näimme paljon erilaisia eri ruskean ja harmaan sävyistä sekä mustasta ja valkoisesta villasta neulottuja paitoja, liivejä, päähineitä ja käsineitä. Näihin käsitöihin käytettyä lankaa ei ole värjätty, vaan eri värisävyt on saatu erivärisistä suomenlampaista. Villassa olevan rasvan takia neuleet tuntuvat ihanan pehmeille, eivätkä kutita. Myös lampaan taljoista tehdään turkisvaatteita, päähineitä, kintaita tai lämpimiä alusia.
 
             
 
Maaliskuussa on vilskettä karitsoiden syntyessä. Koska lammas voi saada 2-4 poikasta kerrallaan, täytyy pitää huolta, että kaikki karitsat saavat tarpeeksi ruokaa. Tunnollinen kasvattaja saattaa jopa vietää öitä karitsojen kanssa.
 
Keväällä lampaat keritään toisen kerran ja kaikki alkaa alusta. Ja kuinka monta työntekijää tarvitaan hoitamaan 55 lammasta? Kahta ihmistä ja yhtä koiraa. Vaatimus toki on, että he (ja se) ovat taitavia lampaankasvattajia.
 
Teksti: Saana, Verna, Katerina, Iisa ja Beda 7b