- projekti
 
etusivulle
tuotanto nykyään
 
     
 

Missä suomenlampaita kasvatetaan?

 
     
 

Suomessa on 1 200 lammastilaa. Lammastilaksi lasketaan tila, jolla on vähintään 10 uuhta. Uuhia näillä lammastiloilla on 47 000. Tilojen koko ja määrä vaihtelee eri puolilla Suomea.

Maassamme on tällä hetkellä 9 jalostuslampolaa. Jalostuslampolaksi voidaan hyväksyä tarkkailutila, jolla on hyvä eläinaines ja joka täyttää jalostuslampoloille asetetut muut vaatimukset. Tila on hyväksytty useimmiten yhden lammasrodun jalostuslampolaksi, mutta oikeuden voi saada myös kahdelle rodulle.

Suomen Lammasyhdistyksen jalostusvaliokunta tarkistaa vuosittain, että sekä entiset jalostuslampolat että uudet jalostuslampolaksi pyrkivät tilat täyttävät asetetut vaatimukset. Lopullisen hyväksymisen tekee Suomen Lammasyhdistyksen hallitus.

 
     
  Miten suomenlammasta hyödynnetään?  
     
  Suomenlampaat tuottavat villaa, joka soveltuu hyvin huovutukseen ja siitä kehrätään lankaa. Rotu tunnetaan sen korkeasta hedelmällisyydestä, varhaisesta sukukypsyydestä, hyvistä emo-ominaisuuksista, korkeasta maidontuotannosta ja pehmeästä, kiiltävästä, keskihienosta, kiharasta villasta. Suomenlampaan pää ja jalat ovat villattomia. Aikuisten uuhien painot ovat keskimäärin 65 - 75  kg ja pässien painot 85 – 105  kg. Suomenlampaat ovat pitkäikäisiä. Rodulle tunnusomaista on rasvan varastoituminen ontelorasvana eikä pintarasvana kuten monilla muilla roduilla. Suomenlampaan tärkeimmät jalostettavat ominaisuudet ovat lihan- ja villantuotanto, hedelmällisyys, emo-ominaisuudet ja rakenne. Viime vuosina suomenlampaan jalostuksessa on entistä enemmän kiinnitetty huomiota rodun kasvunopeuden ja lihakkuuden parantamiseen aikuiskokoa suurentamatta, mutta koko ajan pidetään samalla huolta siitä, että rodun hyvä sikiävyys säilyy.  
     
  Millaisia ominaisuuksia on suomenlampaan villalla?  
     
 

Villakuitu on lampaan karva. Sen pinta on suomumainen, kuusenkäpyä muistuttava. Kuitu on kihara, joustava ja väriltään yleensä valkoinen, musta, ruskea tai em. sekoitus. Villakuitu on amorfinen eli ei-kiteinen. Amorfisen alueen osuus on noin 50 - 60 %. Tämä tekee kuidusta venyvän ja kimmoisan. Joustavuuden ansiosta villa venyy, mutta palautuu takaisin samaan mittaan. Tosin liika venymä ei enää palaudu.

 
 
Hyvät ominaisuudet  Huonot ominaisuudet
 

Lämmin

Kosteutta imevä

Miellyttävä

Pehmeä

Joustava

Paloturvallinen

Helposti oikeneva

Ei kestä kovaa kulutusta

Vanuu helposti, mistä seuraa vaatteen

kutistuminen ja pinnan muuttuminen

huopamaiseksi. Vanuminen johtuu

esim. pesusta liian lämpimässä vedessä.

     
 

Miten lampaan villaa käsitellään?

 
  Villan käsittelyn eri vaiheet ovat 1. keritseminen 2. lajittelu 3. pesu 4. sekoitus ja 5. kehruu. Villan matka lampaasta langaksi alkaa keritsemisestä. Yleensä lampaat keritään 6 kk-12 kk välein. Pesun yhteydessä kaikki epäpuhtaudet poistetaan. Villan rasva erotetaan ja käytetään kosmetiikkateollisuuden, lanoliinin, valmistukseen. Teollisuuden käyttämä villa tulee aina olla laadultaan tasaista. Kun lammas on keritty, sen villa lajitellaan. Villavuodasta saadaan jopa viittä erilaista kuitua. Lajiteltu villa kootaan laatujen mukaan villapaaleihin. Pesun ja kuivauksen jälkeen villa sekoitetaan. Erilaiset villalaadut poikkeavat suuresti ominaisuuksiltaan. Sekoitettaessa eri villalaatuja keskenään saadaan kulloinkin oikeanlaista materiaalia kuhunkin tarkoitukseen. Villa karstataan ohueksi ja tasaiseksi harsoksi, jossa kaikki kuidut ovat samansuuntaisia. Tässä toimenpiteessä lähtevät kaikki muutkin loput kasviperäiset epäpuhtaudet. Villaharso jaetaan kuitunauhoiksi, joihin tehdään löysä kierre. Tämän kierteen ansiosta ne kestävät paremmin jatkokäsittelyn. Sen jälkeen villa kehrätään langaksi, josta voidaan neuloa esimerkiksi villasukkia ja lapasia.  
     
  Tieto on kerätty alla olevilta nettisivuilta lokakuussa 2005  
     
 

http://www.proagria.fi/suomenlammasyhdistys/index.htm http://www.proagria.fi/ajankohtaista/uutiset.asp?NewsID=91 http://www.koulut.naantali.fi/opettajat/kaarina.kanerva/kasvi5.html http://www.cs.uta.fi/ipoppla/www/ipoppla00/koku/villa/villa2.html http://www.edu.vlk.fi/koulut/tyry/rile/villa3.htm

Sivun tiedot kokosivat 7 c:n tekstiiliryhmä