kalliokarve |
osmankäämi |
osmankäämi |
krappi |
punavyöseit. |
seitikki |
verihelttaseit. |
Jokaista väriä varten villaa punnittiin 50g vyyhdit. |
Ei pesua |
Nämä vyyhdit pestiin enen värjäystä laimealla tiskiaineella. |
Ei pesua |
Ei puretusta |
Nämä vyyhdit puretettiin alunalla (9g alunaa/vyyhti) ennen värjäystä:
Vyyhdit lämpöiseen alunaliemeen joka kuumennettiin 90 asteeseen. Vyyhdit olivat liemessä 45 minuuttia, minkä jälkeen alinaliemi kaadettiin pois ja vyyhdit hiljalleen jäähtyivät.
|
|
Kasvien käsittely: |
2 kg kerättyä kalliokarvetta tuoreena. Karvetta liotettiin sukka-housujen sisällä yön yli. Nyytti
keitinveteen. |
3 kg osmankäämin lehti- ja varsisilppua jota keitettiin 2 tuntia. Liemi siivilöitiin. |
50 g kuivaa krapinjuuri- silppua kei-tettiin 2 h. Liemi siivilöit. |
Putsatut ehjät sienet lilluivat värjäyslie-messä. |
Kuivattuja
sieniä (paino
tuoreena 100g)
keitettiin 2
tuntia. Liemi siivil. |
100g tuoreita
sieniä keitettiin
2 tuntia.
Liemi siivi-
löitiin. |
|
|
|
|
|
|
|
Lämpimät vyyhdit laitettiin väriliemiin, jonka jälkeen lämpätila nostettin hiljalleen 90 asteeseen. * |
*, mutta läm-
pötila nostet-tiin 70 astees. |
* |
|
|
jälkipuretus kuparivihtrillillä |
|
|
|
|
Vyyhdit jäähtyivät liemissään. |
Vyyhdit huuhdeltiin haalealla vedellä. Viimeiseen huuhteluveteen lisättiin tilkka etikkaa jotta värin liukeaminen pysähtyisi. |