- projekti
 
etusivulle
käsityöläismuseossa
     

Kävimme valinnaisen käsityöryhmämme kanssa käsityöläismuseossa 24.8.2005

Tarkoituksena oli selvittää millaisilla eri tavoilla villaa on käytetty.

Tässä on kuvia vierailustamme ja selostusta siitä mitä teimme siellä:

 

Villankehrääjä

Kun olimme jakautuneet ryhmiin kävimme eri paikoissa katsomassa erilaisia villan käyttötarkoituksia. Yhdessä paikassa näimme villan kehrääjän jota meidän oli tarkoitus haastatellakin. Hän kertoi meille kehräävänsä ja karstaavansa villaa.

Hän kertoi, että villasta on kaikkein helpointa kehrätä lankoja. Mutta lankaa voidaan oikeastaan tehdä mistä vaan karvasta tai pitkästä kuidusta, esim. pellavasta. Joskus on lisätty hiuksia ja koirankarvoja joukkoon.

Villa on hyvä materiaali lankoihin koska sen ”kierre” menee hyvään suuntaan. Villan huonopuoli tässä työssä on, että jos joutuu purkamaan niin langasta voi tulla heikkoa.

Hän sanoi myös, että villalla on monia ominaisuuksia. Se imee kosteutta, on lämmin ja materiaalina joustava. Villa voi kutittaa iholla. Se huopuu ja kutistuu, jos sitä pesee väärin. Koit ovat tietysti yksi huono puoli..

Hänen tekemillään langoilla voidaan neuloa sukkia sekä tehdä koristeita vaatteisiin.

Jotkut pääsivät jopa kokeilemaan kehräämistä.

 
                                               
     

Pitsinnyplääjä

Pitsiä nyplätään pääasiassa pellavasta,

mutta voihan villaakin kokeilla. Silloin

tulee työstä melko lailla paksumpi ja

vetelämpi.

 

Museossa oli myös sukanneuloja ja neulakintaan tekijä, mutta emme saaneet hyviä kuvia hämärässä. Museossa ei saa käyttää salamavaloa.

     

Lautanauhantekijä

Lautanahan tekijä punoo erivärisistä villalangoista kauniita lautanauhoja. Niitä käytetään mm. vöinä. Punojalla oli itselläänkin vyönä lautanauha. Lisäksi niitä voi käyttää lähes minkälaisina koristeina.

 

Oikealla on kuva nauhakoneesta.

 

Sivun kokosi Vilma Viljanen 8.lk