Kursval
Hur många kurser ska jag välja per läsår?
Enligt den nya läroplanen omfattar gymnasiets lärokurs 75 kurser och gymnasiestudierna delas in i obligatoriska och valfria studier.
För att avlägga gymnasiet på tre år rekommenderas en studietakt på ca 30 + 30 + 15, vilket betyder att du avlägger ca 30 kurser det första året, ca 30 kurser det andra och ca 15 kurser det sista studieåret. Vi rekommenderar
… i alla fall att du avlägger lite flera kurser än så de två första åren, så hinner du koncentrera dig bättre på de skrivförberedande studierna abiåret!
Under ditt första studieår är det önskvärt att du följer den rekommenderade studiegången för modersmålet, finska, engelska, matematik, gymnastik, musik, bildkonst och studiehandledning. I annat fall kan det senare bli svårt att få in studieavsnitten i schemat. Detsamma gäller studierna i fysik och kemi samt i de valfria främmande språken. Övriga studierna väljer du enligt intresse och behov och hur de passar in i schemat.
Gör ämnesvalen med eftertanke och planera ditt studieprogram omsorgsfullt, så att du hinner avlägga alla de studier du önskar få med i programmet innan du deltar i studentskrivningarna.
Hur vet jag vilken kurs jag ska välja i språken?
Så här väljer du rätt nivå på språkkurserna:
Finska
Om du i den grundläggande utbildningen har läst finska
a) enligt den modersmålsinriktade lärokursen (”mofi”), ska du välja ”FIM” b) enligt A-lärokursen, ska du välja ”FINA”.
Främmande språk
Om du i den grundläggande utbildningen har läst tyska eller franska
a) fr.o.m. åk 8, ska du fortsätta med B2-lärokursen
b) fr.o.m. ”lågstadiet” rekommenderar vi att du fortsätta med TYB23 eller FRB23.
Om du börjar läsa tyska, franska, ryska eller latin som nybörjarspråk i gymnasiet ska du välja B3-lärokursen.
OBS! Ryska, spanska, italienska och latin ordnas i samarbete med de finskspråkiga gymnasierna.

Avläggande av kurser i ett läroämne
Du avlägger studierna i ett läroämne genom att delta i undervisningen när kurserna går, genom att ”tenta” kurserna eller genom att avlägga dem på distans.
Vad är det vanligaste sättet att avlägga kurser på?
Det vanligaste sättet att avlägga kurser på är att delta i undervisningen när kurserna går.
De flesta obligatoriska kurserna går tre gånger, vilket underlättar möjligheterna att få in kursen i schemat. Det är endast i undantagsfall som vi rekommenderar att du avlägger kurserna självständigt.
När kan jag tenta ett studieavsnitt?
Om du har två kurser som går samtidigt i schemat kan du anhålla om att få avlägga den ena kursen som självstudier, dvs. att få ”tenta” kursen.
Innan du anhåller om att få tenta kursen ska du försäkra dig om att studierna kan avläggas självständigt. Tänk också efter om du klarar av att studera mer eller mindre på egen hand. Fyll sedan i blanketten:
Anhållan om tentamensrättsenast tio dagar före den nya perioden börjar. Om du önskar anhålla om att få tenta en kurs i period 1 ska du lämna in anhållan om tentamensrätt senast den tredje skoldagen efter att läsåret har inletts. Om din anhållan godkänns av rektorn ska du kontakta ämnesläraren för att få närmare instruktioner om hur du avlägger studierna på egen hand.
Observera att en kurs som du genomför på egen hand måste avläggas med godkänt vitsord.
Vad ska jag göra om jag vill avlägga nätkurs?
Beroende på vilken nätkurs du vill avlägga kan kursen vara avgiftsbelagd. Börja därför med att kontakta studiehandledaren,
som ger dig lov om du får gå kursen eller inte, och som också kan ge råd om hur du anmäler dig till studierna.
Du får naturligtvis gå studier som du själv bekostar, men hör dig för hos studiehandledaren om studierna är sådana som kan tillgodoräknas innan du anmäler dig till kursen och betalar eventuella avgifter.
Kan jag avbryta en kurs?
Ja, det kan du göra genom att meddela din lärare senast 10 arbetsdagar efter att kursen börjat. Det går inte att stryka kurserna senare, men innan du gör det lönar det sig att kontrollera
om kursen går flera gånger, så att du inte äventyrar dina möjligheter att avlägga kursen i ett senare skede. Det här är speciellt viktigt att tänka på om det gäller en obligatorisk kurs, som går i slutet av läsåret. Om du medvetet försätter dig i en sådan situation är det på ditt eget ansvar att avlägga studierna vid ett annat gymnasium eller på annat sätt.
Kan jag be om att ett underkänd kurs stryks från betyget?
Nej. Kurser som man har avlagt kan inte strykas efteråt.
Slutförande av studierna
Vad ska jag tänka på i slutskedet av studierna?
Innan du inleder abiåret är det bra att kontrollera att du har avlagt alla obligatoriska kurser eller att de ingår i dina kursval för det kommande läsåret.
Under abiåret har du tre perioder på dig att avlägga de återstående kurserna och du borde vara klar med allt efter period 3.
Vad krävs för att bli dimitterad?
För att få gymnasiets avgångsbetyg krävs att du är godkänd i gymnasiets lärokurs, dvs. att du har avlagt minst 75 kurser,
är godkänd i de enskilda läroämnena och har avlagt minst 10 fördjupade kurser.
För att få ett studentexamensbetyg ska du ha minst fyra obligatoriska prov med godkända vitsord.
När båda de här kraven har uppfyllts har du rätt att bli dimitterad vid höst- eller vårdimissionen.