ETUSIVU
Uusi linkki
Syöttöohje

Tieto- ja viestintätekniikka - TVT / IT och undervisning / ICT and education (kaikki,ak,yk,lu)

tietoturva / IT-säkerhet / safe use of ICT

Avast!
Ilmainen virustorjuntaohjelmisto.

Tekijänoikeus
EDU.FI:n kokoelma tekijänoikeutta käsittelevistä sivuista.

Tietoturvakoulu
peruskoululaisille suunnattu tietoturvasivusto

Yksityisyys ja tietoturva netissä [audio][video]
EDU.fin aineisto käsittelee yksityisyyttä ja tietoturvaa netissä. Se sisältää kustakin teemasta lyhyen ajatuksia herättävän videon, kysymyksiä keskustelun pohjaksi ja tehtäviä.
Videot ovat norjankielisiä ja ne on tekstitetty englanniksi. Alempien vuosiluokkien videoiden seuraaminen ei vaadi kielitaitoa.
Aineisto sisältää omat kokonaisuudet perusopetuksen 3.-7. luokille sekä 7.-9. luokille (voi käyttää myös toisella asteella). 2011.

TVT-osaaminen sekä testejä ja tehtäviä / IT-kunskap och tester / ICT knowledge and tests

Mikä ihmeen sosiaalinen media?
Kevennä työtaakkaasi sosiaalisen median verkoissa
Tähän aineistoon on koottu tietoja ja vinkkejä oppimisympäristönhankkeitten vetäjille ja kaikille uusia oppimisen muotoja hakeville. Esittelyyn on valikoitu opetus-, ohjaus- ja oppimiskäyttöön soveltuvia sosiaalisen median verkkopalveluita ja ohjelmia.
Sosiaalinen media viittaa internetin vuorovaikutteisiin ryhmätyö- ja julkaisujärjestelmiin.
Tyypillistä sosiaalisen median järjestelmille on, että osallistujat voivat tuottaa sisältöjä, muokata niitä, kommentoida, keskustella, jakaa aineistoja ja verkottua keskenään.
Sosiaalisen median välineistö on laaja: blogit, wikit, kuvan- videon- ja äänenjakopalvelut, virtuaaliset kohtaamispaikat, sosiaaliset kirjanmerkit sekä yhteisölliset kalenterit lienevät tunnetuimpia esimerkkejä.
Kyse ei ole pelkästään välineistä, vaan sosiaalisesta toiminnasta. Ei seurustella koneen kanssa vaan samaa palvelua käyttävien ihmisten kanssa.

NICEHOUSE - TYÖHUONE: KÄYTÄNNÖN ATK-VINKIT
Vältä hiirikäsi - 8 vinkkiä hiirenkäyttäjälle Runsas hiirenkäyttö voi aiheuttaa käteen rasitusvamman. Vinkkejä, miten hiirikäden voi ehkäistä. Miten saan www-sivun päivityksen näkyviin? Miksi päivitetty sivu ei näy selaimessani, vaikka sivulla pitäisi olla uusi versio tekstistä? Vinkkejä siihen.... Tietokoneostoksilla Mitä minun pitää tietää, kun lähden tietokoneostoksille? Tietokoneelle ensiapua

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKKA (TVT) KÄSITYÖSSÄ
Linkki Käspaikka-sivustoon.

historiaa / historia / history

Suomen tietotekniikan kronologia
Koonnut Jaakko Suominen

Wayback Machine
WWW-sivujen arkisto. Voit pyytää nähtäväksi arkistosta jopa yli kymmenen vuotta vanhoja kotisivunäkymiä osoitteen perusteella.

www:n ja sähköpostin käyttö / nät och e-post / using www and e-mail

Netikettivisa [paikallinen]
Sähköpostin käyttäytymissääntöjen osaamista testaava interaktiivinen visa. Netiketti näkyvissä.

Suomen Internetopas
Internetopas tarjoaa maksutonta yleistietoa Internetistä sekä sen historiasta. Netiketistä löydät tietoa Internetin ohjeista ja säännöistä.

Valentinus Columbus - Opi sähköposti ja Portti [paikallinen]
Kirjekyyhky Valentinus Columbus opettaa käyttämään Turun koululaitoksen sähköpostia ja Porttia.

tiedonhaku / informationssökning / information searching

Google
Suosituin hakukone

Google selaimeen!
Tästä voit asentaa Googlen näkymään suoraan selaimen työkaluihin!

Open Directory Project
Vapaaehtoisvoimin ylläpidetty www-sivujen hakemisto. Myös suomeksi.

Tiedonhankintaa oppimaan
Tästä portaalista löydät itsellesi opettajien tuottamia käytännön vinkkejä ja ideoita tiedonhankitaitojen opettamiseen ja koulutukseen sekä opettajille että oppilaille.
* nettietiketistä
* hakusanojen yhdistämisestä
* lähdekritiikistä
* tekijänoikeuksista
* Internetin perusteista
* Internet-aineiston arviointikriteereistä

Yahoo!
Hakukone ja myös luokiteltu linkkihakemisto.

sanakirjat ja sanastot / ordböcker och ordlister / dictionaries and glossaries

Ilmainen Sanakirja - monikielinen
Kielipareja sanakirjassa on 3x19 + 19x3 eli käytössäsi on yli 100 eri sanakirjaa suomesta, ruotsista ja englannista yhdeksääntoista kieleen ja takaisin! Sanakirjat on yhdistetty siten että voit valita haluasi näistä sanakirjoista.

Suomenkielinen ATK-sanasto
Sisältö ulottuu termistä asian selitykseen.

Tietokonegrafiikka
Sanakirja ja käsitekartta

Tietotekniikan termitalkoot
Tekniikan sanastokeskus ylläpitää ajantasasivustoa. Sitä voi käyttää esimerkiksi sanakirjan tapaan kysymällä esimerkiksi mikä on anonyymipalvelin. Vastauksen saa lukea linkistä, jossa on selitys.

www-sivujen editointi / editering www-sidor / www-page editing

Hot Potatoes
Opetuskäytössä ilmainen ohjelmistopaketti, jolla voi laatia www-selaimessa toimivia harjoituksia. Soveltuu myös oppilaiden käsiin, eli opettajan ohella myös oppilaat voivat laatia tehtäviä toisilleen. Ilmaislisenssin ehtoihin kuuluu, että tuotokset pitää julkaista verkossa kaikkien käyttöön.

Html kielen aakkosia
HTML HOME, HTML Introduction, HTML Elements, HTML Basic Tags jne.

Nvu
Ilmainen ohjelmisto www-sivujen tekemiseen. Saatavilla myös suomen kielitiedostot.

Weppipakki
Weppipakki on laajahko sivusto, joka tarjoaa pääasiassa JavaScript-pohjaisia virikkeitä weppisivustojen ylläpitäjille. Kaikki resurssit ovat ilmaisia ja vapaasti käytettävissä, sekä yksityisiin, että kaupallisiin tarkoituksiin.

opettajille / till lärarna / for teachers

KenGuru - TVT-taitojen opiskelu- ja tukimateriaali (OPH)
KenGuru-materiaalin tarkoituksena on
- tukea kuntia tuottamaan opettajien täydennyskoulutusta (Ope.fi II-taso), jossa vastataan jatkuvasti uudistuvan tietoyhteiskunnan vaatimuksiin.
- huomioida nykypedagogiikan lähtökohdat ja ajatusmaailma
Materiaali, sen osat ja oppimistehtävät sopivat erilaisiin täydennyskoulutuksiin (lähiopetus / verkko-oppiminen / kollegiaalinen koulutus) ja myös opintopiireihin tai itsenäiseen opiskeluun.
KenGuru koostuu neljästä osiosta:
1. Tieto- ja viestintätekniikan käyttötaidot
2. Mediataidot
3. Tiedonhankintataidot
4. Oppimisprosessin suunnittelu ja toimintamalleja
Osiot on suunniteltu käytettäväksi rinnakkain. Niiden kaikkien läpikäynti auttaa opettajaa hyödyntämään TVT:tä opetuksessaan monipuolisesti. Niistä saa esimerkkejä käytännön työstä sekä ajatuksia uusien toimintamallien kehittämiseen ja oppimisympäristöjen luomiseen.

Mediakasvatusaineistoja oppitunneille (MLL)
Mannerheimin lastensuojeluliiton materiaaleja, mm. nettiturvallisuus, digitaaliset pelit, nettiviisaaksi, mediakerho, minä ja media.

OPETTAJA.TV - YLE:n palvelu opettajille [audio][video]
"Opettaja.tv on uusi (k-2007) paketti opettajille; opettajan työtä helpottava apuväline ja kanava ajatusten pöllyttämiseen ja kokemusten vaihtamiseen muiden alan ihmisten kanssa. Elokuusta 2007 alkaen YLE Teema lähettää opettaja.tv-ohjelmaa useana päivänä viikossa – aamupäivisin oppimateriaalia tunneille ja iltapäivisin ohjelmaa opettajan omaksi täydennyskoulutukseksi ja virkistykseksi. Opettaja.tv tarttuu kulloinkin meneillään oleviin, opettajan ja koulutuksen arkeen liittyviin puheenaiheisiin. Tv-ohjelmissa tutustutaan mm. erilaisiin opetusmenetelmiin ja käytäntöihin ja vieraillaan paljon kouluissa ja oppilaitoksissa.
Opettaja.tv:n nettisivut tarjoavat tunneille audiovisuaalista oppimateriaalia sekä työkaluja sen hyödyntämiseen opetuksessa."

Sosiaalisen median käyttöehdot opetuksessa
Opastusta sosiaalisen median opetuskäyttöön opetushallituksen Edu.fi-sivuilla. Teksti: Elias Aarnio. 2010.