Teoksista

Boris Kustodijev: Laskiainen. 1916

Vakava sairaus ei pystynyt nujertamaan Boris Kustodijevia, hänen haluaan kuvata juhlia
sekä kaupungissa että maaseudulla. Laskiainen on Kustodijevin parhaita teoksia. Kustodijevin tuotannossa kansanjuhlat olivat rakas aihe, ja juhlista tärkein oli ennen pääsiäispaastoa vietettävä iloinen, meluisa ja vieraanvarainen laskiainen. Iloinen, huoleton juhlatunnelma siirtyy katsojaan ensisilmäyksellä.
Laskiainen-teos on runoelma vanhasta Venäjästä. Se kuvaa kansan perinteisiä tapoja ja tyypillistä venäläistä maisemaa. Teokseen on kuvattu huolettoman Venäjän monisatavuotiset traditiot, ei niinkään todellisuutena vaan kansan unelmina. Tässä teoksessa on kaikki, mikä on ominaista kansanjuhlalle: iloinen karuselli, huimapäistä ajelua koristellulla reellä, jota ohjaa tärkeä, pitkäpartainen ajomies, lumisotaa, railakasta laulua hilpeän haitarin säestyksellä ja ajomiehet sinisissä turkeissaan. Teoksessa on paljon avaruutta ja venäläisen talven ihailua. Iloiset troikat kiitävät joka suuntaan, ja laaksossa on juhlatori täynnä ihmisiä. Etualalla oleva troikka on ikään kuin juuri jarruttanut juoksuaan, jotta katsoja voisi ihailla sen komeutta. Alhaalla laaksossa näkyy satumainen, luminen kaupunki: lumen peittämät talojen katot ja kirkkojen valoisat kupolit. Värikkäät kellotapulit nousevat korkeuteen kohti smaragdinvihreää taivasta, jossa niin kellertävät kuin punertavatkin pilvet lipuvat ja mustat lintuparvet lentelevät. Kustodijevin työssä voi nähdä myös ystävällistä huumoria ja ironiaa: ihmiset parveilevat kuin muurahaiset karusellin luona ja myyntipöytien ympärillä. Jotkut nuoret kävelevät yhdessä, toiset leikkivät lumisotaa ja reet kiitävät hurjaa vauhtia.
Taulua katsellessa on vaikea kuvitella, että taiteilija oli teosta maalatessaan vakavasti sairas. Hän oli halvaantunut ja istui pyörätuolissa. Toisen leikkauksen jälkeen hänen tilansa heikkeni entisestään. Kustodijev sanoi, että hänen maailmansa oli vain hänen huoneensa. Tästä huolimatta tässä huoneessa syntyi kirkkaita, elämäniloisia ja optimistisia teoksia kuten Laskiainen.