Tulossa mielenkiintoinen lukuvuosi!

Syksy on mahdollisuuksia täynnä! Kursseissa valinnanvaraa löytyy joka lähtöön ja luentotarjonta on runsas. Miten olisi repro-kuvia vanhoista paperikuvista tai enkelikeramiikkaa? Entä suihkulähde savesta muovaillen tai nykyaikeisempaa Blender 3D grafiikkaa vai haluatko valmistaa oman painokuosin? Kiinnostaisiko perehtyä uuden opetussuunnitelman myötä tulleeseen koululaisten ohjelmoinnin alkeisiin, vai olisiko veneilijän tekniikka juuri se oikea valinta? Maalausta voi harrastaa usealla eri kurssilla ja nyt jopa verkossa!

Entäpä liikunta, Lavis, Nia, rullaus, nyrkkeily, aikuisbaletti? Vai vetääkö musiikki puoleensa? Osallistu Steel Pan -bändiin teräskattiloita paukuttelemaan tai jokamiehen rytmiryhmään tai perehdy aiheeseen: kuulemme, mutta kuuntelemmeko? Jos taas neulominen on ominta alaasi, mutta kaikilla läheisillä jo kaapit pursuavat villasukista, tule hyväntekeväisyysryhmäämme, jossa kahvilan lämpöisessä ilmapiirissä neulotaan tuotteita hyväntekeväisyyteen. Jos taas pohdit yrityksen perustamista, ehkä harrastekurssien sijasta tarvitsetkin yrittäjyyden perusteet -kurssia? Valinnanvaraa löytyy tietenkin myös kielissä, entuudestaan olleiden parinkymmenen kielen lisäksi uutuuksina ovat puola ja heprean aakkoset (verkossa) tai pidemmälle edenneille kiinan ja japanin jatkokurssit. Suosituimpiin kieliin on perustettu kerran viikossa kokoontuvia kielikahviloita, joten miten olisi rupattelu vaikka espanjaksi kahvikupin ääressä?


Syksyn teemaksi on valittu Italia. Tarjolla on kattava kimara luentoja ja kursseja aina San Remon festivaaleista, pizzojen kautta napolilaisten laulujen ja Italialaisen kulttuurin maailmaan, huipentuen Italialaisten klassikoiden juhlakonserttiin marraskuussa opiston messupäivänä.

Aloitamme juhlistamaan Suomi 100 -vuotta juhlaa omasta kotikaupungistamme, siksi kevään teemaksi on valittu Turku. Olemme keväällä myös yhtenä osallisena reformaation 500-vuotisjuhlavuodessa kaupungin kanssa. Tässä vain pieni ripaus kurssitarjonnasta tulevalta lukuvuodelta, opinto-oppaasta löydät varmasti mielenkiintoisen, itsellesi sopivan kurssivaihtoehdon.

Euroopan aikuiskasvatusjärjestö European Association for the Education of Adults – EAEAn julkaisi alkukeväästä Aikuiskoulutuksella tulevaisuuteen -manifestin, siitä kuinka aikuiskoulutus voi ratkaista aikamme suurimmat haasteet. Manifestissa kerrotaan aikuiskoulutuksen olevan hyvä sijoitus, sillä sen vaikutukset ovat pitkäkestoisia. Se vaikuttaa suotuisasti maan kilpailukykyyn, hyvinvointiin, kansanterveyteen ja talouskasvuun. Siihen pitää sijoittaa kestävästi niin eurooppalaisella tasolla kuin kansallisesti, alueellisesti ja paikallisestikin.

Työväenopisto edustaa aikuiskasvatuksessa vapaata sivistystyötä. Itä-Suomen yliopiston koordinoiman yhteis­eurooppalaisen Benefits of Lifelong Learning -tutkimuksen (BeLL) mukaan osallistuminen vapaan sivistystyön opintoihin on monin tavoin hyödyllistä. Oppimisen myönteinen vaikutus säteilee oppijan lähipiirissä eläviin ihmisiin: perheeseen, kollegoihin ja muihin sosiaalisiin verkostoihin hyödyntäen koko yhteiskuntaa. Opistoissa opiskelevat aikuiset ovat motivoituneempia oppimaan läpi elämän ja näkevät sen mahdollisuutena parantaa oman elämän sälaatua. Oppilaat kokivat olevansa terveempiä ja heillä oli terveellisemmät elintavat kuin verrokeilla. Tässä vain muutamia tutkimustuloksia vuoden sisältä, joissa todennetaan vapaan sivistystyön tärkeyttä osana henkilön ja samalla koko yhteiskuntamme hyvinvointia.

Tervetuloa parantamaan oman elämän laatua ja liittymään elinikäisten oppijoiden joukkoon!

Sanna Orusmaa
rehtori