Kyrilliikka ja tietokoneet

MacOS X ja Linux on selitetty erillisellä sivulla.

Windows

Kyrilliikan tuki tietokoneissa jakautuu näyttö-, näppäimistö- ja tulostustukeen.

Näyttötuki

Useimmilla käyttäjillä venäläisten merkkien näyttö on jo kunnossa. Jos seuraava näkyy venäläisin merkein oikein niin näyttötuki on kunnossa ja voit hypätä suoraan tämän osan yli.

У меня компьютер.

Merkistötuen voi saada useaa eri reittiä. Tässä on muutama, joita voit käyttää. Valitse VAIN YKSI vaihtoehdoista!

 1. Asenna uusi Internet Explorer ja valitse sitä asennettaessa näyttötuki Eurooppalaisille kielille
 2. Asenna windows 95/98/ME cd:ltä monikielisyyden tuki. (käynnistys - asetukset - ohjauspaneeli - windowsin asennus - monikielisyyden tuki - ok)

Näppäimistötuki

Windowsin mukana tulee venäläisen kirjoituskoneen mukainen näppäimistötuki. Jos käyttäjä osaa sen niin sitä voi ihan hyvin käyttää. Kuitenkin muille helpompi vaihtoehto on käyttää ns. foneettista venäläistä näppäimistöä, jossa venäläiset kirjaimet ovat niitä lähinnä vastaavien länsimaisten kirjaimien paikalla. Tätä varten on ladattava lisäosa windowsiin.

Windows 8

Jos olet ottanut Windows 8:n käyttöön niin olet omillasi. Windows 7:lle tehty paketti ei toimi suurimmalla osasta käyttäjiä. Toisaalta Microsoft ei ole vielä tehnyt työkalua, jolla näppäimistökarttoja voi muokata Windows 8:ssa. "Microsoft Keyboard Layout Creator" versio 1.4:n näppäimistökartat eivät toimi Windows 8:ssa.

Toistaiseksi paras vaihtoehto on siirtyä takaisin käyttämään Windows 7:aa.

Mahdollinen kiertoreitti (englanniksi): If you turn on the touch keyboard, your custom keyboard will appear as one of the choices when pressing the bottom-right, layout selection button. Note that changing your touch keyboard this way affects your normal keyboard.

Windows Vista/7 (x86-32/x86-64/ia64)

Käytä erillistä asennuspakettia. Tämä lisää Russian ASDF nimisen näppäimistöjärjestyksen. Tämä versio luultavasti toimii myös Windows 2000/XP/2003:ssa, mutta sitä ei ole testattu niissä.

 1. Tallenna ensin tiedosto koneellesi. Muista mihin tallennat!
 2. Etsi tiedosto ja pura se (hiiren oikea korva, "pura kaikki")
 3. Käynnistä setup.exe

Näppäimistö otetaan käyttöön kullekin window:sin käyttäjätunnukselle erikseen. Alapalkissa on kuvake "FI". Klikkaa siihen hiiren oikealla korvalla ja valitse "asetukset". Lisää - venäjä - näppäimistö - Russian ASDF - OK - OK.

Windows 2000/XP/2003

Käytä erillistä asennuspakettia. Tämä lisää Russian ASDF (custom) nimisen näppäimistöjärjestyksen. Tämän paketin näppäimistöjärjestys on identtinen vanhempiin Windowseihin asettavan paketin kanssa. Voit ottaa näppäimistökartan Fontboard Kyrillic Keyboard paketista.

 1. Asenna foneettisen näppäimistön paketti
  1. Tallenna ensin tiedosto koneellesi. Muista mihin tallennat!
  2. Etsi koneelta tallentamasi tiedosto esim. resurssinhallinnalla ja pura zip-tiedosto
  3. Käynnistä kbdru-fb.msi
 2. Valitse vasemmasta alakulmasta käynnistä - [asetukset] - ohjauspaneeli
 3. tuplaklikkaa aluekohtaiset- ja kieliasetukset, valitse yläpalkista kielet, paina tiedot nappia
 4. lisää- venäjä
 5. (pysy samalla välilehdellä) näppäimistöasettelu - Russian ASDF (custom) (jos käytät foneettista, muuten venäläinen) - OK
 6. varmista, että kielipalkki asetuksissa on rasti kohdassa näytä kielipalkki työpöydällä
 7. OK

Vain ohjeen ensimmäinen osa tarvitsee ylläpitäjän oikeudet. Loppu pitää tehdä sinä käyttäjänä, joka haluaa käyttää kyseistä näppäimistöä. Jos tietokoneella on useita käyttäjiä, joudut yleensä toistamaan ohjeen 2 kohdasta eteenpäin jokaiselle erikseen.

Windows 95/98/ME

Suosittelemme ilmaista Fontboard Cyrillic Keyboard ohjelmaa. Tämä lisää valikoimaan Russian ASDF nimisen foneettisen näppäimistöjärjestyksen. Vaikka tämä paketti toimii myös uudemmissa Windows versioissa, niin se on epävakaa tietyillä yhdistelmillä. Ohjelman uninstallointi poistaa epävakauden välittömästi.

 1. Asenna Fontboard Cyrillic Keyboard ohjelma.
  1. Tallenna ensin tiedosto koneellesi. Muista mihin tallennat!
  2. Etsi koneelta tallentamasi tiedosto esim. resurssinhallinnalla ja käynnistä se tuplaklikkaamalla.
  3. Hyväksy kaikki asennusohjelman ehdotukset.
 2. Valitse vasemmasta alakulmasta käynnistä - asetukset - ohjauspaneeli
 3. tuplaklikkaa näppäimistö, valitse yläpalkista kieli
 4. lisää- venäjä - OK
 5. (pysy samalla välilehdellä) ominaisuudet - Russian ASDF (jos käytät foneettista, muuten venäläinen) - OK
 6. varmista, että kohdassa lisää ilmaisin tehtäväpalkkiin on ruksi
 7. OK

Käyttö

Kun näppäimistötuki uudelle kielelle on asennettu, voit ohjelmakohtaisesti vaihtaa käytettävää näppäimistöä käynnistyspalkin sinisestä fi painikkeesta.

Tulostaminen

Tästä voi vain sanoa, että joidenkin tulostimien windows ajurit tukevat muitakin kuin vain oletusmerkistöä ja toiset eivät. Jos et saa tulostusta toimimaan yhdellä tulostimella niin kokeile sitä jollakin toisella tulostinmallilla. Nykyään lähes kaikki tulostimet pystyvät tulostamaan kyrillisiä merkkejä.