Kattans julbasar


Text: Serafina Paile och Ira Östman

Katedralskolans julbasar är för vissa en tradition och för andra en helt ny upplevelse. I vilket fall som helst var även detta år en succé.

Varje år ordnar Katedralskolans studerande en välgörenhetsbasar i skolans lokaler vid Gamla stortorget. Årets basar ordnades lördagen den 14 december på traditionellt sätt med hemgjorda bakverk, lotteri och loppis. Dessutom uppträdde skolans lucia och ett rockband.

Amanda Nygren och Emilia Lönnbäck, som står och säljer vid loppisen, menar att böckerna försvinner snabbast.

“Jag tycker att det är ett bra sätt att samla in pengar för välgörenhet, en elev behöver ju inte bidra med så mycket när det finns så många elever”, säger Lönnbäck och Nygren instämmer.

Wilma Saarinen och Wilma Lund beskriver stämningen som mysig, ett ord som ofta hörs i basarvimlet. Flickorna har gått skolans bandkurs och uppträder på basaren. De ser tillställningen som en bra övning inför kommande uppträdanden.

För Nina-Sofia Abrahamsson och hennes döttrar Kajsa och Ada Abrahamsson är julbasaren en tradition. Nina- Sofia har själv gått i Kattan. Hon tycker det är fint att eleverna bidrar till välgörenhet. I år stöder basaren Kvinnobanken, en organisation för kvinnor i u-länder.

I år är det Cecilia Engblom som är Katedralskolans lucia. Hon tycker det är en stor ära och är inte särskilt nervös. Tärnan Saga Malmio tycker det är fint att få vara med och bidra till julstämningen.

Intäkterna från årets basar var drygt 3 500 euro och doneras till Kvinnobanken.

Written by