FinAl 2.0 i Kattan


Söndagen den 6.10 2019 träffades 92 kanadensiska och finska studerande samt lärare vid statyn tre smeder i Helsingfors för att bekanta sig med varandra och delta i FinAl 2.0 Basecamp.

FinAl 2.0 är ett samarbetsprojekt som Katedralskolan deltar i tillsammans med 5 andra gymnasier i Finland och gymnasier i Alberta, Kanada. Projektets syfte är att skapa en fantastisk skola åt alla – “What makes a great school for all?”

Basecamp som ordnades på Utbildningsstyrelsen bestod av både separat och gemensamt program för studerande och lärare. Studerande fick jobba tillsammans och fundera hur man skapar en fantastisk skola åt alla och lärarna fick ta del av en videoföreläsning av Dr. Rosemary Hipkins från Nya Zeeland som är forskare och specialiserad på kompetenser i utbildningen.

Efter Helsingfors besöket kom en grupp på nio studerande, två lärare och en rektor från Kanada på besök till Åbo. Våra studerande var värdar för kanadensiska studerande från måndagen till onsdagen och hann med många aktiviteter tillsammans. Bland annat besök till Åbo slott, Aboa Vetus, promenader vid Aura Å och mycket samvaro. Studerande fick arbeta tillsammans med att fundera på välmående i skoldagen och olika tips för tidsanvändning och stresshantering.
Våra gäster hann också med att skugga våra lektioner och uppleva vårt skolsystem.

På onsdagen fortsatte gästerna till Tammerfors. Fortsättningen på projektet blir en träff med de övriga medverkande finska skolorna i januari i Joensuu och senare på våren 2020 besök till Kanada.

Written by