perjantai, 09 marraskuu 2012

Buresboahtin - tervetuloa saamen kielen etäopetuswebinaariin 19.11.2012!

Kirjoittanut 

Terveisiä Inarista, Saamelaisalueen koulutuskeskuksesta! Talvi tuli Pohjois-Lappiin ajallaan ja nyt mennään kohti kaamosta. Emme suinkaan vaivu talvihorrokseen edes kaamoksen pimeimpinä päivinä, tekemistä ja intoa riittää. Esimerkiksi virtuaalikoulussa pyörii talvella etäkoulutukset, joissa on mukana opiskelijoita koko Suomen alueelta, joskus ulkomailtakin. Koulutusten lisäksi vedämme valtakunnallista Sápmi Miehtá ESR-hanketta.

Saamelaisalueen koulutuskeskus on toisen asteen oppilaitos, joka järjestää monialaista ammatillista koulutusta suomeksi ja saameksi sekä edistää saamelaiskulttuuria koko saamelaisalueella. Oppilaitoksen päätoimipaikka sijaitsee Inarin kirkonkylässä. Muut toimipaikat ovat Ivalossa, Kaamasen Toivoniemessä ja Enontekiön Hetassa. Koulutuskeskuksen tehtävänä on antaa koulutusta lähinnä saamelaisalueen tarpeita varten sekä säilyttää ja kehittää saamenkieltä, saamelaiskulttuuria ja luontaiselinkeinoja. Saamen kielen etäopetuksen myötä oppilaitoksen työ on kuitenkin myös valtakunnallista, sillä noin 70 % saamelaisista asuu saamelaisalueen ulkopuolella.

Oppilaitoksessa on toteutettu etäopetusta säännöllisesti vuodesta 2007 alkaen. Sitä ennen etäopetusta kehitettiin yhteistyössä saamelaisalueen kuntien kanssa muutaman vuoden ajan. Etäkoulutusta on järjestetty esimerkiksi yleisten kielitutkintojen vaatimuksiin vastaten pohjoissaamen kielen perus-, keski- ja ylimmälle tasolle. Etäopetuksen tavoitteena on edistää koulutuksellista tasa-arvoa saamelaisalueella sekä parantaa aikuisväestön koulutuksen saatavuutta, mutta ennen kaikkea säilyttää saamen kieltä ja kulttuuria.

Saamen kielen etäkoulutuksesta saadut kokemukset on yleistettävissä myös muille aloille ja etäopetuksen mahdollisuuksia on hyödynnetty mm. ammattitutkintoihin tähtäävän koulutuksen toteuttamisessa. Kokemukset etäopetuksesta ovat olleet positiivisia sekä opiskelijan että koulutuksen järjestäjän näkökulmista. Haasteellista opiskelijoille on kuitenkin sovittaa opinnot työ- ja perhe-elämän oheen. Koulutuksen toteuttaja on puolestaan joutunut resursoimaan esimerkiksi etäopetuksen tukipalveluun ja opiskelijoiden ohjaukseen. Lisäksi koulutuksen toteuttajan on ollut tarpeen satsata etäopetuksen menetelmälliseen kehittämiseen etsien parhaat pedagogiset ja didaktiset ratkaisut verkossa tapahtuvaan opetukseen kouluttaen niitä edelleen opettajille ja yhteistyöverkostoihin. Etäopetuksen kehittämisen näkökulmasta oppilaitoksen aktiivisuus erilaisten kehittämishankkeiden toteuttajana on ollut merkityksellistä.

Saamelaisalueen koulutuskeskuksen järjestämä etäopetus sisältää reaaliaikaisen kokoontumisen etäopetusjärjestelmässä sekä itsenäistä työskentelyä oppimisalustalla. Etäopetuksessa hyödynnetään monipuolisesti myös internetin mahdollisuuksia (erilaiset sivustot, sosiaalinen media ja yhteisöllisen työstämisen välineet) perinteistä oppimateriaalia unohtamatta.

Saamen kielen etäopetuswebinaari järjestetään 19.11.2012 klo 14:00-15:15 osoitteessa www.etaopetus.fi/eta

Tarvitset webinaarin seuraamiseen vain verkkoyhteydellä ja Flash-selainlaajennuksella varustetun tietokoneen sekä jonkin äänilähteen (kuulokkeet/kaiuttimet). Kirjaudu sisään vieraana (“Enter as a guest”) omalla nimelläsi.

Webinaari on pidetty, kiitos kaikille osallistujille! Tallenteen voit katsoa tästä.


Terveisin,


Eeva-Liisa

Eeva-Liisa Rasmus-Moilanen
projektipäällikkö Sápmi Miehtá –hanke / virtuaalikoulu
Saamelaisalueen koulutuskeskus
www.sogsakk.fi/virtuaalikoulu

 

 

 

 

 

 

 

Ellen Pautamo

Ellen Pautamo
tuntiopettaja, pohjoissaame
Virtuaalikoulu/Saamelaisalueen koulutuskeskus

Luettu 4304 kertaa Viimeksi muutettu maanantai, 19 marraskuu 2012

Jätä kommentti

Muista täyttää kaikki pakolliset tiedot (*) . HTML-koodi ei ole sallittu.