perjantai, 08 kesäkuu 2012

Etäopetusta bloggaamalla II Suositeltavat

CC by: http://www.flickr.com/photos/ramblinglibrarian/ CC by: http://www.flickr.com/photos/ramblinglibrarian/

Lisätietoa

  • Luokka-aste: lukio
  • Oppilasryhmän koko: suuri ryhmä (yli 20)
  • Oppiaine: reaaliaineet (maantieto)
  • Vuorovaikutus: eriaikainen (opettaja-oppilas/oppilaat, oppilas-oppilas)
  • Media: blogit, videotallenteet, sähköposti

Kuvaus

Kyseessä on lukion maantieteen valinnainen kurssi, johon osallistuu oppilaita kolmesta eri koulusta eri puolilta Suomea.

Käytännön toteutus

Koska kurssille osallistuu oppilaita kolmesta eri koulusta eri puolilta Suomea, kurssi järjestetään kokonaan etänä ilman lähitapaamisia. Opettaja lähettää oppilaille ohjeet sähköpostitse ennen kurssin alkua. Muutoin kurssi toteutetaan kokonaan blogityöskentelyn avulla.

Kurssitehtävät Opettaja perustaa kurssille oman blogisivun (kurssin pääblogin), jossa hän jakaa kaikki tarvittavat kurssiohjeet, materiaalit ja antaa tehtäviä. Jokainen oppilas perustaa oman bloginsa, johon oppilas tekee omia merkintöjään ja kirjoittaa vastauksia opettajan antamiin tehtäviin. Opettaja linkittää kurssin pääblogiin näkyviin kaikkien oppilaiden omat blogit. Jokaiselle oppilaalle on määritelty oma kolmen hengen ryhmä, jonka sisällä oppilaat käyvät kommentoimassa toistensa tuotoksia annettujen ohjeiden mukaisesti. Oppilasryhmät pyritään jakamaan niin, että jokaisessa ryhmässä on oppilaita kaikista kolmesta koulusta.

Kurssi on suunniteltu niin, että tehtävien tekemiseen varataan aikaa kaksi viikkoa, joista 1.5 viikkoa on varattu tehtävän tekemiseen ja loput valmiiden vastausten kommentointiin. Tulevien tehtävien tyypit ja aikataulut ovat oppilailla etukäteen tiedossa, mutta itse tehtävän ja niihin liittyvä materiaalin opettaja julkaisee blogiin vasta kun edellinen tehtävä on päättynyt.

Arviointi Kurssilla ei ole loppukoetta, vaan oppilaiden tuottamat blogitekstit sekä heidän tekemänsä vertaiskommentointi arvioidaan annettujen kriteerien mukaisesti.

Opetusmateriaalit

Kurssilla on käytössä normaali oppikirja. Osa materiaalista on opettajan itse tekemää ja osa netistä vapaasti saatavilla olevaa materiaalia (esim. Youtube videot), jonka opettaja linkittää tehtäväkohtaisesti blogisivuille. Pääosin opettajan itse tuottama materiaali koostuu lyhyistä videotallenteista.

Opettajan tarvitsema media

Laitteistot: verkkoyhteydellä varustettu kone, videokuvauksen mahdollistava laite (kännykkä, digikamera)
Sovellukset: internet selain, blogi-palvelu (esim. Blogger, Wordpress)

Oppilaan tarvitsema media

Laitteistot: verkkoyhteydellä varustettu kone
Sovellukset: internet selain, blogi-palvelu (esim. Blogger, Wordpress)

Erityistä huomioitavaa

Kurssiesitteessä tulee tarpeeksi selkeästi tuoda esille se, että kurssin työskentely perustuu julkiseen blogin kirjoittamiseen ja kaikki kurssin materiaali on julkisesti näkyvillä.

Huomioitava sosiaalisen median käyttöehdot opetuksessa.

Plussat ja miinukset

+ Julkinen blogi motivoi opiskelijoita panostamaan omiin tuotoksiinsa
+ Opiskelijoiden tekemä vertaiskommentointi kannustaa tutustumaan myös muiden tuotoksiin ja opettaa palautteen antamista ja arviointia
- Julkinen työskentely ei innosta kaikkia oppilaita
- Oppilaita ei voi velvoittaa käyttämään sosiaalista mediaa ja luomaan itselleen blogitunnuksia, joten kurssin on oltava valinnainen ei pakollinen.


Muita ideoita tai toteutustapoja

-

Luettu 2462 kertaa Viimeksi muutettu maanantai, 11 marraskuu 2013