perjantai, 08 kesäkuu 2012

Tietotekniikan kotisivukurssi, lähi- ja etäopiskelu

Lisätietoa

  • Luokka-aste: lukio, aikuisopiskelijat
  • Oppilasryhmän koko: pieni tai keskikokoinen ryhmä
  • Oppiaine: tietotekniikka
  • Vuorovaikutus: samanaikainen (opettaja-oppilas/oppilaat, oppilas- oppilas), eriaikainen (opettaja-oppilas)
  • Media: HTML-editori, videotallenteet, verkkokokousjärjestelmä, Google-sovellukset, neuvottelupalvelu, chat, koti-koulu-ohjelma, näytön tallennusohjelma, videoiden editointiohjelma, yhteisöpalvelu

Kuvaus

Kyseessä on lukion tietotekniikan kurssi, jossa tutustutaan HTML- ja CSS-ohjelmointikieliin ja tehdään omat kotisivut.

Käytännön toteutus

Kurssi järjestetään normaalina luokkaopetuksena, johon voi osallistua myös etäopiskellen osallistumatta tunneille joko kokonaan tai osittain.

Opettaja käyttää kurssin runkona omaa sivustoa, jolla on oppituntikohtaista opetusmateriaalia. Yleensä oppitunnin alussa on lyhyt alustus. Kurssi on työpajamainen, ja opiskelija voi edetä omatahtisesti. Etäopiskelijoiden ohjaaminen toteutetaan ilmaisella nettipuhelinyhteydellä, esim. Skypellä. Opiskelija voi jakaa työpöytänsä join.me-sovelluksella, ja opettaja näkee oppilaan koneen näkymän omalta tietokoneeltaan ja ohjaa sivuston rakentamisessa.

Kurssin alkuvaiheessa tutustutaan editoriin ja edetään vaiheittain n. 10–15 sivun kokonaisuuden tekemiseen. Ensimmäisten viikkojen aikana opiskelija laatii synypsiksen, jossa on määritelty sivuston sisältö, rakenne ja navigointihierarkia.

Opettaja ohjaa sivuston suunnittelussa ja rakentamisessa sekä luokassa että tarvittaessa Skypen ja Join.me-palvelun avulla.

Opetusmateriaalit

Opettaja ylläpitää sivustoa, jolla on ohjelmointikielien perusteita (HTML ja CSS). Sivustolla on lisäksi mallikoodeja, linkkejä vapaasti saatavilla oleviin verkkosisältöihin, esim. W3C:n ylläpitämiin ohjeisiin (W3C Schools), ja oppilaita ohjataan testaamaan koodaamista ilmaisiin demoihin.

Opettaja käyttää Vimeo-palvelua, jossa on itse laadittuja opetusvideoita. Osa niistä on upotettu myös kurssin opetussivustolle. Vimeossa on myös suljettu ryhmä, jossa kaikkia videoita voi selailla, opettaja voi lähettää ryhmälle viestejä, ja siellä voidaan keskustella koko opetusryhmän kanssa kurssin tehtävistä. Myös kalenteritoiminnot ryhmässä ovat mahdollisia, esim. Google-kalenteri.

Opettaja ylläpitää Diigossa ryhmää, jossa on linkkejä vapaasti saatavilla oleviin tietotekniikan sivustoihin, esim. skriptikirjastoihin ja ilmaisia sivumalleja tarjoaviin sivustoihin, ja jakaa linkeistä syötteen upottamalla sen opetussivuston sivupalkkiin. Myös oppilaat voivat jakaa tällä tavalla avoimessa ryhmässä hyödyllisiä tietotekniikan linkkejä kurssilaisille.

Opettajan tarvitsema media

Laitteistot: verkkoyhteydellä varustettu tietokone, kaiutin, mikrofoni, dataprojektori

Sovellukset: Microsoft Expression Web 3, Join.me, Skype

Oppilaan tarvitsema media

Laitteistot: verkkoyhteydellä varustettu tietokone, kaiutin, mikrofoni

Sovellukset: Microsoft Expresson Web 3, Join.me, Skype

Erityistä huomioitavaa

-

Plussat ja miinukset

+ Opiskelija voi edetä omatoimisesti oman osaamisensa mukaisesti.

+ Opiskelija voi myös tehdä millä hyvänsä HTML-editorilla sivustonsa

+ Työpajatyöskentelyssä pidemmälle ehtineet osallistuvat muiden opiskelijoiden avustamiseen.

- Opiskelijoiden on oltava motivoituneita, sillä he saavat itse päättää aiheensa ja edetä oman osaamistasonsa mukaisesti.

- Opettajakeskeiseen oppimiseen tottuneet opiskelijat voivat turhautua eivätkä pysty toimimaan luovasti.

Muita ideoita tai toteutustapoja

Kurssin toteuttamiseen käy hyvin uudempi version Microsoft Expression Webistä. Myös Adoben Dreamweaveriä voi kokeilla, mutta opiskelijoille sen omaksuminen yhdellä kurssilla voi olla liian vaikeaa.

Opiskelijat voivat myös asentaa kotikoneelleen kuukauden toimivan ilmaisversion Expression Webistä ja jatkaa sivustonsa työstämistä kotonaan omatoimisesti.

Myös Wilmaan voi lisätä erilaisia aikatauluja ja määräaikoja esim. Wilma koe-toimintoa, jossa voi kirjata päivämääriä, esim. sivuston perussuunnitelman eli synopsiksen esittämisen opettajalle. Koepäivänä opiskelijat voivat esitellä oman sivustonsa koko ryhmälle.

Opiskelijat voivat myös upottaa sisältöjä omalle sivustolle sosiaalisesta mediasta ja erilaisista sisällönjakopalveluista, esim. Flickristä, Youtubesta, Slidesharesista.

Luettu 3425 kertaa Viimeksi muutettu perjantai, 13 syyskuu 2013